Blåvitts ilska efter blytunga tappet

GÖTEBORG. Straff mot sig och tappad seger i den 95:e minuten.

IFK Göteborgs spelare var fullständigt rasande på domaren Kaspar Sjöberg.

– Jag ser att bollen tar på handen innan, men jag tycker inte att det är en bestraffningsbar hands, säger han.

Sparkade tränare, spelare som sålts och en ikon tillbaka på tränarbänken. Det såg ut som att IFK Göteborg skulle få en drömstart med Torbjörn Nilsson som assisterande tränare, men i den 95:e minuten dömde Kaspar Sjöberg matchens andra straff till Örebro, som kunde kvittera.

Innan och efter straffen var Blåvittspelarna vansinniga på domslutet. De äldre spelarna, som Tobias Hysén och Sebastian Eriksson, fick mota bort många av de yngre så att de inte skulle komma för nära Kaspar Sjöberg.

Trycktes iväg av lagkamrat

Långt efter slutsignalen ville bland annat August Erlingmark fram till honom, men trycktes iväg av David Boo Wiklander.

– Jag tycker att det är härligt att se de yngres engagemang, men vi behöver inte få fler spelare avstängda. Så många spelare har vi tyvärr inte. Så jag fick ställa mig och mota bort dem, det finns inget de kan säga i det läget ändå som hjälper oss, och då är det onödigt att sabba för oss själva framöver, säger Tobias Hysén.

Det var efter 94.50 som Örebros Michael Omoh tog sig in i straffområdet. Han sköt upp bollen på armen, och i nästa sekvens blev han fälld av Mix Diskerud.

– Det är straff, han sparkar ner mig bakifrån. Jag är glad att han dömde straff, det var ett modigt beslut. Väldigt modigt. Vissa domare hade inte gjort det eftersom han redan gett oss en straff. Men domslutet var helt korrekt. Hands innan? Det är en reflex! Ser du hur snabb bollen är? Den kanske träffade mig på armen, jag vet inte. Men det var inte meningen. Spela på, det var inte meningen. Det är så regeln är. När man inte gör det medvetet så kan man ibland låta spelet gå vidare. Jag tycker det var rätt beslut, säger Michael Omoh.

”Säger han det, Omoh?”

IFK Göteborgs målvakt Pontus Dahlberg, som var en av de allra argaste, höll inte med.

– Säger han det, Omoh? Det är klart, ingen spelare tar väl med hands medvetet… Men den tar ju ändå på handen och då är det hands. Det är så regelboken säger, det spelar ingen roll om det är frivilligt eller inte. Tar den på handen och han drar fördel av det så tycker jag det är sjävklart att det är frispark.

Kaspar Sjöberg tvekade inte, utan pekade direkt på straffpunkten. Tog sen ett snack med sin assisterande domare och stod fast vid sitt beslut.

– Jag ser att bollen tar på handen, men jag tycker inte att det är en bestraffningsbar hands.

Vad är det som gör att du bedömer det så?

– För det första är avståndet väldigt kort, från det att spelaren skjuter upp bollen på armen. Och för det andra så gör han absolut ingen aktiv rörelse med handen mot bollen, utan den blir snarare påskjuten på den. Jag har sett situationen i efterhand också, och jag står fast vid mitt beslut.
I den mixade zonen efter matchen var det den ena tolkningen efter den andra om vad handsregeln egentligen säger. Emil Salomonsson, som åkte ut efter att ha fått bollen på handen vid den första straffen, var så upprörd att han vägrade prata med media.

– Jag har inget att säga, sa han och rusade iväg.

– Det känns ibland som att domarna ibland själva inte vet hur handsregeln fungerar och då är det svårt för dem också. Det ska inte vara gult kort på Emil eftersom det är en ofrivillig hands, säger Tobias Hysén.

Domaren: ”Full förståelse”

Domaren Kaspar Sjöberg förstod de upprörda känslorna.

– Ja, jag förstår det när det blir två straffar under de sista tio minuterna. Jag har full förståelse för känslorna i sig, sen kan man inte bete sig hur som helst ändå.

Det är många olika tolkningar av handsregeln. Känner du att spelarna generellt har koll på den?

– Jag vill inte gå in på någon djupare diskussion av handsregeln i sig.

Emil Salomonssons andra gula kort, för hands?

– Där är reglerna däremot väldigt tydliga. Skott mot mål som räddas med handen ska vara varning. Och då hade han redan en varning, så då blev det utvisning. Där är reglerna solklara.


Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)


Resultatservice
Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.