Har ett halvår på sig att lyckas

Brenning: Det är nu det börjar för Lindelöf

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Drömflytten, drömlaget, drömligan och drömkontraktet.

Men det är inte nu det är klart för Victor Nilsson Lindelöf – det är nu det börjar.

Drömmen.

Eller mardrömmen.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Victor Nilsson Lindelöf är klar för Manchester United sedan den engelska klubben gått med på att betala omkring 400–450 miljoner kronor för svensken. En historisk summa för svensk fotboll. En rimlig summa i den nya transfervärld Manchester United agerar i. Sjukt nog.

Men det är bara att vänja sig för 22-åringen och det gäller att han gör det snabbt. För det är inte nu karriären är gjord. Det är nu den börjar.

Utvecklingsstegen avklarade

Det är nu utvecklingsstegen är avklarade. Fotbollsfostran i Västerås, anpassningen till den professionella fotbollen i Benfica och läroåret på den absolut högsta nivån i en fortfarande för en ung fotbollstalang relativt skyddad miljö.

För Benfica har hela tiden haft ett enormt ekonomiskt intresse i ha tålamod i arbetet med att utveckla svensken till en världsspelare. I Manchester United kommer han dock bara att bli en spelare i mängden tills han själv bevisar något annat. Där finns inget utrymme för att utveckla en fotbollsspelare som ännu inte håller för uppgiften. Där är det ”do or die”.

Jag talade med Sebastian Larsson om just det där i veckan. Hur till exempel Uniteds lokalrival City tuggar i sig och spottar ut mittbackar (Kolo Touré, Joleon Lescott, Jerome Boateng, Stefan Savic, Matija Nastasic, Martin Demichelis, Eliaquim Mangala, Nicolas Otamendi) som om de vore smågodis. Så sent som förra säsongen köpte de 23-årige John Stones för 530 miljoner kronor och nu vill de ha 25-årige Virgil Van Dijk för 670 miljoner kronor. Jag frågade Sebastian om klubbarna ens har utvecklingsplaner för sina elitspelare längre eller om allt handlar om att omedelbarhet ersätta de som just då av olika skäl inte har förmågan att prestera.

– Det är så mycket pengar i fotbollen och så intensivt och så kort. Det handlar om att vinna. Vinna och vinna. För de stora lagen handlar det om att vinna titlar och funkar det inte så plockar man inte något nytt. En perfekt värld hade det varit om tränare och spelare hade haft mer tid på sig men dit kommer vi inte komma tillbaka inom den närmaste framtiden. Du har en kort period på dig att visa att du håller och annars är det dags att kliva åt sidan.

Ett halvår för 450 miljoner

Victor Nilsson Lindelöf kommer inte vara något undantag. United kommer inte ha en långsiktig plan där 22-åringen ska fasas in och om ett eller två år vara en världsback. Det finns inget sådant tålamod i dagens fotboll och anledningen är enkel. Lyckas inte United i år kommer tränaren José Mourinho med största sannolikhet få foten. Vad motiverar då den kringresande portugisen att utveckla fotbollsspelare han sen ändå inte får möjlighet att använda?

Men betyder det här att det är fel av Victor Nilsson Lindelöf att skriva på för Manchester United? Absolut inte. Det är inte flytten det är fel på – det är fotbollen. Men då jag, precis som Sebastian Larsson, inte tror att den kommer förändras är det bara att se krasst på verkligheten och anpassa sig.

Victor Nilsson Lindelöf har fått sin drömflytt, sin drömlön men kanske framförallt sin drömchans. Och han har förtjänat den. Nu är det upp till honom om han vaknar ur en lyckodröm eller mardröm i vinter. För jag tror att det är ungefär så lång tid han har på sig att bevisa att han håller i världens kanske mest kortsiktiga liga. Ett halvår för 400 miljoner kronor.

Bortsett kanske från ett par vassa armbågar och ett nödvändigt ego så har han alla verktyg för att lyckas. En modern spelstil, ett internationellt lugn och en balanserad syn på såväl sig själv som sin fotboll. Nu handlar allt bara om att få ihop det där pusslet snabbt.

Jag tror att han kommer lyckas.

Publicerad: