Damlandslaget i fotboll

Gerhardsson: ”Då lär det inte vara mindre press”

Av: 

Anna Rydén

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Det må vara en träningslandskamp mot Polen på pappret.

Men för flera av spelarna så är det här chansen att spela till sig en OS-biljett.

– Man behöver karaktären, modet, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

När det svenska landslaget kliver ut i träningslandskampen mot Polen så kommer förbundskapten Peter Gerhardsson att rotera i elvan. Det trots att Sverige var nära att besegra världsettorna USA.

– Delar i USA-matchen var prestationsmässigt väldigt bra och det gör ju att jag känner att i den här matchen så måste vi öppna upp för att få se några andra spelare. För vi kan inte åka till OS med elva spelare. Vi måste ha andra också som kan spela och göra det bra Det gör att vi behöver se lite fler spelare, säger Gerhardsson. 

Ilestedt hoppas på speltid

Mot USA valde Gerhardsson att testa en trebackslinje bestående av Nilla Fischer, Linda Sembrant och Magdalena Eriksson. Tysklandsproffset Amanda Ilestedt fick följa matchen från bänken.

– Det är bara att acceptera det beslutet men det är klart att man vill spela en sån match, säger hon

Nu hoppas hon få chansen mot Polen. Allt för att kunna knipa en av de åtråvärda OS-platserna.

– Det är ett stort mål för mig att komma med där. Det gäller att ta varje chans man får, säger försvarsklippan Amanda Ilestedt.

Gerhardsson vill se mod

För spelarna som ska visa upp sig så gäller det att de visar mod. Det finns bara 18 platser i OS-truppen, varav två är vikta för målvakter.

– Vi måste ha spelare som är modiga och vågar stå för sina beslut. Jag tror att det är en viktig del att inte bara prata om det utan även visa det på plan, säger Gerhardsson.

Trots att det är ytterligare en landslagssamling innan truppen tas ut i slutet av juni så håller Gerhardsson med om att det är kniven mot strupen läge för en del spelare, Något som han ser som positivt.

– Det är också en faktor som jag tror att man måste, som spelare, klara av. När du kommer till ett OS och du helt plötsligt är i match två och ska hoppa in eller du ska starta match tre eller något sånt där så lär det inte vara mindre press. Det är det jag menar att man behöver karaktären, modet. 

Roterar i elvan

Gerhardsson behöver inte ta hänsyn till några skador när han tar ut laget mot Polen. Ändå flaggar han för att det kommer vara nya namn i startelvan och att de sex byten han har möjlighet till i en träningslandskamp förmodligen kommer utnyttjas.

– Det viktigaste är att vi alltid vill vinna fotbollsmatcher och det kommer synas på spelarna. Det kan jag lova. 

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska vapnet inför OS: ”Ger oss väldiga fördelar”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Peter Gerhardsson

Fotboll

Magdalena Eriksson

Amanda Ilestedt