Publicerad:

Tränarföreningen: En moralisk fråga för klubben

Av: Robert Laul

Publicerad:

En moralisk fråga för klubben.

Det är Svenska Tränarföreningens reaktion på Sportbladets reportage om Östersunds FK.

– Alla måste ha den utbildning som krävs, den delen är inte förhandlingsbar, säger ordföranden Stefan Lundin.

Sportbladet skildrade i ett längre reportage under onsdagen hur Östersunds FK just nu är starkt påverkade av den så kallade TM-rörelsen och indiske gurun Maharishi Mahesh Yogi som dog 2008. Delar av rörelsen i Indien beskrivs som en extrem hindunationalistisk sekt.

– Att man har en religiös övertygelse måste stå en tränare fritt. Sedan har jag svårt att se hur en religiös rörelse kan lösa hur man försvarar mot inlägg. Men att ha en tro som man jobbar efter i sitt dagliga verk som ledare kan ingen hindra en ifrån, säger tränarföreningens ordförande Stefan Lundin.

Däremot reagerar han på att tränaren Amir Azrafshan, 33, saknar förbundets högsta utbildning och därmed den yrkeslicens som gäller i Sverige och alla Uefa-länder.

Stefan Lundin.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Stefan Lundin.

”Kostar över 100 000 kronor”

– Han måste ha den utbildningsnivå som krävs i Sverige. Bara en sådan sak som att utbildningen kostar en bra bit över 100 000 kronor. Då har man lagt ner tid, kraft och resurser på att gå utbildningen. Bara det argumentet säger att alla ska gå, det ska vara lika för alla, säger Stefan Lundin.

Ordföranden tycker framför allt att det är en fråga för högsta ledningen i respektive förening.

– Det är inte bra när klubbar skaffar sig skuggtränare med utbildning. Det är en moralisk fråga för klubbarna. Det är inte så lätt för förbundet att åka ut och spionera i buskarna, säger Stefan Lundin.

Amir Azrafshan har vid två tillfällen sökt Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning, men inte blivit antagen. Anledningen var att han var verksam i en för låg division när han sökte utbildningen, enligt SvFF.

– Vi kom fram till en lösning och det sa vi till dem: Pero (Kapsevic) är huvudtränare på papperet. Det måste vara så för jag har inte licensen. Vi försöker inte att göra något fuffens för att komma runt systemet, säger Amir Azrafshan i Sportbladets reportage.

Ansökningarna till nästa utbildning har precis gjorts tillgängliga och kursen börjar i februari 2021.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: