Damallsvenska svepet: Hoppet lever i hela tabellen

Av: Moa Berander

Publicerad:

Tunga förluster och viktiga poäng. Slutstriden närmar sig.

Här kommer veckans damallsvenska svep.

Tredje matchen utan vinst

Det var en tung förlust för Rosengård på söndagen. Som motstånd stod tabelltrean Kristianstad och redan efter två minuter kom deras första mål, genom Evelina Summanen. Trots att Caroline Seger snyggade till siffrorna i 67:e minuten så slutade matchen 1–2 till Kristianstad. Med det har Kristianstad tre poäng ner till Linköping och innehar fortsatt den tredje europaplatsen.

Ett tung poängtapp för Malmölaget, speciellt med två oavgjorda matcher bakom sig. Men än ger de inte upp om guldet.

– Vi vill ju vara med om att vinna ett guld till. Det är bara att samla ihop oss nu och göra allt vi kan de fyra sista matcherna, säger Seger efter söndagens match.

Fem raka för Göteborg

Kopparbergs/Göteborg har däremot en bättre period. Med fyra raka segrar gav de sig in i söndagens match mot jumbon Uppsala. Och det blev till fem raka, utan någon vidare kamp. Stina Blackstenius spelade från start, efter en tids skada, och stod även för ett mål. Två straffar på det och slutresultatet blev 3–0.

Men än vill Göteborg inte ta ut segern. De vet hur det kan gå i toppstriden.

– Det handlar bara om att fortsätta som innan. Vi har varit med om det här, två år i rad har vi blivit tvåa. Men nu känns det som att vi har truppen för det. Jag hoppas att vi lärde oss läxan senast vi åkte dit mot Rosengård borta, just då det gällde som mest. Nu har vi ändå fått chansen igen och jag tror att vi är starkare mentalt nu, säger tränare Jörgen Ericson.

Uppsala lyckas därmed inte klättra uppåt, utan stannar kvar längst ner i tabellen, med sina tio poäng.

Umotong matchhjälte för Växjö

Och så var det ju ett möte även i bottenstriden. Växjö, som var på nedflyttning, tog emot Piteå, som befann sig precis ovan strecket. Men när slutsignalen ljöd var förhållandena omvända. Växjö vann matchen med 1–0 och tog sig upp på säker mark. Det var Ini-Abasi Umotong som stod för det enda målet i matchen. Redan efter tolv minuter fick hon bollen i mål, och sedan lyckades Växjö hålla ihop resten av matchen.

– De spelar bra första 10–15 minuterna samtidigt som vi inte har växt in riktigt då. Sen blir det mycket kamp och de vill freda sig så mycket de kan. Det blir svårt att få tillräckligt mycket kvalitet för att skapa farliga chanser, säger Piteåtränaren Stellan Carlsson efter matchen.

Det skickar ner Piteå till nedflyttningsplats, efter att ha tagit SM-guld 2018. Men än finns motivationen för att kriga sig kvar och tjejerna har fortsatt en bra attityd och arbetsvilja, enligt Carlsson.

Nu återstår fyra omgångar för damerna.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play

Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.