Allsvenskan i fotboll

Lapparna som kan rädda IFK Göteborg: ”En novell”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

HELSINGBORG. Med en 1-0-ledning och fem minuter kvar skickade IFK Göteborgstränaren Roland Nilsson in två stora papperslappar med skrivna instruktioner med inhopparen Sebastian Eriksson.

– Det kom in en novell, säger Pontus Wernbloom om succédraget.

IFK Göteborg har släppt in kostsamma mål i början och i slutet av många matcher i årets allsvenska. 

Efter Emil Holms nickmål till 1-0 (33) kontrollerade Blåvitt spelet under den andra halvleken när det väntades en anstormning och forcering av Helsingborgs IF i bottendramat på Olympia.

Budbärare Eriksson

Då bytte Roland Nilsson in Sebastian Eriksson med fem minuter kvar.

Eriksson sprang direkt till mittfältaren Pontus Wernbloom på planen och gav honom en rejäl papperslapp. Ytterligare en skriftlig instruktion hamnade hos mittbacken Mattias Bjärsmyr.

– Det kom in en novell. Det var lappar överallt. Det är bra att det är tydligt. Det är värre om någon kommer in och ska berätta. Mardrömmen är väl att Holm ska komma in och berätta vad man ska göra. Det är bra att det finns lappar så att det är tydligt så man vet vad som gäller, säger Wernbloom efter matchen.

Vad stod det på lappen?

– Mer om hur vi skulle försvara i slutet. Den får ni inte se. Jag stoppade in den i benskydden. En gång skickade jag lappen på planen och då fick jag mig en jävla skopa av tränaren. Det gör jag inte om. In i benskydden och sedan får man käka upp den. 

Varför vill du inte ha instruktioner av Holm?

– Ni har ju intervjuat honom. Ni fattar, säger Wernbloom som snackar som han tacklar. 

Spelade med sexbackslinje

Mattias Bjärsmyr om succélapparna:

– Lappen var rätt stor. Det var bra för jag såg suddigt. 

Vad stod det på den? 

– Hur vi skulle spela, uppställningen. 

Fembackslinje? 

– Vi var sex, sug på den du. Det är den nya fotbollen, haha. Namnen stod på lappen, sedan vet jag inte om alla grejade det. Det viktigaste var nog att vi i backlinjen visste att vi skulle vara sex stycken, säger Bjärsmyr.

HIF-anfallaren Anthony van den Hurk träffade ribban i slutsekunderna men ett taktiskt och disciplinerat IFK Göteborg höll undan och tog en viktig seger i bottenstriden. 

– Det var en jävligt viktig seger efter tre raka torsk. Det var inte snyggt, men det var gediget och vi bärgade tre poäng, säger Wernbloom. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Laul: Blåvitt – vinnare utan att vinna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IFK Göteborg

Helsingborgs IF

Pontus Wernbloom

Patrik Karlsson Lagemyr

August Erlingmark