Coronaviruset

Nya restriktioner kring idrotten efter 1 juni: ”Ignorant”

Av: 

Hilda Djupenström

Felix Tornberg

FOTBOLL

Under onsdagen meddelade myndigheterna att de nuvarande publikrestriktionerna förlängs till den 1 juni – då de sedan lättar något.

Att man väntar med lättnader för idrotten gör Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll, bestört.

– Beslutet är obegripligt, säger han till Sportbladet.

Det blir ingen gradvis öppning för publik innan den 1 juni – till dess gäller de nuvarande restriktionerna. Men efter det ska lättnader av restriktionerna införas.

Enligt den nya planen ska matcher och tävlingar få genomföras utomhus från 1 juni med viss publik, utifrån anpassade deltagartak som nämnts tidigare –100 personer på små utomhusarenor och 500 personer på stora arenor med anvisade platser.
För barn ska cupverksamhet inomhus och utomhus då åter bli tillåtet.

”Det är inte relevant”

Orsaken till att restriktionerna inte lättas redan nu är den höga smittspridningen. En förklaring som Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll, inte köper.

– Att hänvisa till smittspridningen blir inte relevant när vi saknar träffsäkra restriktioner. I det här fallet finns det betydligt mer träffsäkra lösningar, men man väljer att inte ändra till dem, säger han.

Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.

Han poängterar att fotbollen varit i den här situationen i över ett års tid och att det är givet att alla, så väl publik som organisation och spelare, tar sitt ansvar för att minska smittspridningen.

– Men det är frustrerande att så länge bli utsatt för felaktiga restriktioner utan att få dessa korrigerade. Det är inte roligt, eller för den delen värdigt en regering eller Folkhälsomyndighet att vara så ignorant som man är i det här fallet.

Även AIK:s tränare Bartosz Grzelak var upprörd över beskedet.

– Fotbollen gör sitt yttersta och därför är jag besviken på att man inte ser till fotbollens enorma ansträngningar. Det här är en stor besvikelse för hela fotbollsfamiljen, säger han på klubbens digitala pressträff.

”Ljus i tunneln och närmare Pärleporten”

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ställer sig mer förstående till onsdagens besked – men han beskriver det som en ”citron att suga i sig”.

– Det är ett första steg som är svårt att argumentera mot. Det är framtaget av proffs inom smittskydd, och det är såklart inte idrottsrörelsen. Det är ett ljus i tunneln och ett steg närmare Pärleporten. Det är ett osäkert läge. Men det detta innebär är i huvudsak det som sagts tidigare men framskjutet två veckor, säger han.

Eriksson meddelar att RF kommer kalla till ett större möte med idrottsrörelsen nästa tisdag för diskutera vidare åtgärdsplaner. Detta då förhoppningsvis med större information gällande vad beskedet betyder konkret.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Coronaviruset

LÄS VIDARE

Landslagsikonen: ”Cellgifterna har bombat sönder de där tumörerna”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Fotboll

Amanda Lind

Folkhälsomyndigheten

Allsvenskan i fotboll

Bartosz Grzelak

AIK