Allsvenskan i fotboll

Svensk fotboll och FHM i möte om publikfrågan: ”Vi får gehör”

Av: 

Hugo Månsson

Ett fåtal supportrar på läktaren inför Mjällby-Degerfors.
Ett fåtal supportrar på läktaren inför Mjällby-Degerfors.

FOTBOLL

Svensk fotboll och Folkhälsomyndigheten diskuterade i dag publikfrågan.

Efteråt var Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist belåten.

– Det var första gången som jag tycker att man på allvar gick in på djupet och verkligen pratade igenom frågan, säger han till Sportbladet.

I dag höll svensk fotboll ett möte med Folkhälsomyndigheten för att diskutera publikfrågan om hur många som får komma in på arenorna. Representanter från Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet diskuterade frågan med biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten och Folkhälsomyndighetens jurist Lisa Gellerhed.

När Sportbladet når Svensk Elitfotbolls (Sef) generalsekreterare Mats Enquist har de precis avslutat mötet.

– Vi tycker att vi fick en bra diskussion i dag. Det var första gången som jag tycker att man på allvar gick in på djupet och verkligen pratade igenom frågan. Det känns ju ganska tydligt att man har kommit ur den här gamla låsningen att bara prata nedstängningar. Utan det finns en ambition om att börja titta på hur man skapar lättnader också, säger han.

– Det blir tydligt att under den kommande veckan så kommer det att komma ganska mycket från Folkhälsomyndigheten.

Vad menar du med att "det kommer att komma ganska mycket"?

– De kommer komma med tydliga remissvar nu till regeringens uppdrag. Det innebär att inom en vecka så får vi se hur mycket gehör vi får. Den här timmen vi hade nu var egentligen vår chans att prata om just barn- och ungdomsidrotten och tävlandet samt publiken. Det var de huvudfrågorna som vi hade. Hur mycket av det som sedan tas till vara när FHM lägger sina svar återstår att se.

Vad fick ni för svar gällande publikfrågan?

– Vår syn är ju att så länge man kan vidta rätt åtgärder så bör alla verksamheter ha samma chans. Det borde ju kunna göras ett flexibelt upplägg som passar olika idrotter och olika förhållanden.

Hur ställde sig Folkhälsomyndigheten till det?

– Jag tycker att de är mer och mer lyhörda för det. Det är kanske inte ett så precist svar, men det var inte ett så precist svar heller. Jämfört med hur det har låtit tidigare när vi har träffats så upplever jag att de har en större mottaglighet för att förstå det.

”Det är väldigt snabba puckar nu”

Men något definitivt besked kom parterna inte fram till under dagens möte.

– Så funkar inte en myndighet, utan de ska ju lämna sitt svar och det kommer de göra nästa vecka. Det vi fick chansen att göra i dag var att berätta för myndigheten hur vi ser på saker och ting. Utifrån det så väger de in eller väljer att strunta i det vi har sagt. Det vet jag ju inte, det återstår att se. Men jag hoppas att de lyssnar och att vi får gehör för en del av de saker som vi tog upp. Jag tycker att vi har fog för det, säger Mats Enquist.

Hur lång tid tar den här processen för FHM?

– Jag tror att det är ganska kort. Jag kan inte dagarna, men nästa vecka nämnde de att de ska komma ut med sitt svar. Så det är väldigt snabba puckar nu. Något nytt kommer här i dagarna nu.

Trots att Mats Enquist är nöjd över mötet så finns det fortfarande en del att klargöra. Bland annat den procentuella gränsen av arenakapaciteten som kommer tillåtas komma in på matcherna.

– Det finns lite frågetecken kvar som jag tror blir viktiga att reda ut. Till exempel att FHM pratar om en gräns på tio procent på arenorna och vi själva har föreslagit 15 procent. Men det finns också en diskussion om att det ska finnas ett absolut tak på 500 personer och det är en av frågorna som vi har ställt, säger han och fortsätter:

– De (FHM) anser att vi behöver lämna in det i våra remissvar så ska de överväga det. Vad är skälet att både ha ett tak och en procentgräns? På Stora Valla kommer till exempel tio procentgränsen och taket på 500 personer inte kollidera med varandra. Medan på Friends Arena så kommer de kollidera ganska kraftigt med varandra.

Publisert:

LÄS VIDARE

Nye Sef-bossen: ”Jag gör saker först, snackar sedan”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Folkhälsomyndigheten

Svensk elitfotboll