Sundhage kan sluta helt med fotbollen

"Sedan 2015 har jag insett att jag förlorat"

Foto: BILDBYRÅN
Pia Sundhage.
FOTBOLL

Det står redan klart att hon slutar som förbundskapten efter sommarens EM.

Men nu öppnar Pia Sundhage för att sluta helt med fotbollen.

– Jag tror att jag blivit bränd, säger 56-åringen till Offside.

Pia Sundhage ledde det svenska fotbollslandslaget till ett överraskande OS-silver i somras. Strax därefter avslöjade förbundskaptenen att hon fortsätter även över nästa sommarens EM.

Därefter är tiden på posten över.

Men konflikten med de allsvenska klubbarna kan innebära att tiden inom fotbollen också är det, berättar hon i en intervju med fotbollsmagasinet Offside.

”Kanske blir pensionär”

– Jag har stående inbjudningar från klubbar i USA, men jag vet inte... det kan vara så att jag rentav lämnar fotbollen och blir pensionär, säger Sundhage till Offside, enligt fotbollskanalen.se.

På en ordförandekonferens som Elitfotboll Dam hade i höstas var alla tolv klubbar emot att Sundhage skulle fortsätta över EM.

– Jag tror att jag blivit bränd av det. Nu borde vi ju sitta här och du borde ställa frågor om hur fan vi bar oss åt för att ta ett OS-silver. Istället blir det sådant här hela tiden, det enda jag får höra är att tolv ordförande röstat emot mig. Det tar på en i längden.

”Var kanske naiv”

Oenigheten med klubbarna grundar sig i att Sundhage länge velat ha mer tid för samlingar med landslaget medan klubbarna inte velat släppa sina spelare.

– När jag tog över var jag kanske lite naiv. Dagens klubbar har utvecklats enormt sedan VM-silvret 2003 och jag borde ha insett att den enskilda klubbtränaren i dag har andra förutsättningar. Jag trodde att man i ett litet land som Sverige tillsammans kunde diskutera sig fram till vad som var bäst för både klubbarna och landslaget. Men samtalen med klubbtränarna föll aldrig väl ut, och sedan 2015 har jag ställt in mig i ledet och insett att jag förlorat, säger hon till Offside.

ARTIKELN HANDLAR OM