Omdiskuterade taktiska draget som sänkte Blåvitt

Publicerad 2022-04-26

En helt ny – och överraskande? – taktik.

Då körde Malmö FF över IFK Göteborg.

Här förklarar spelarna de taktiska dragen i detalj.

– Vi tog dem på sängen. Blåvitt visste inte hur de skulle hantera det, säger Jo Inge Berget.

Följ ämnen
IFK Göteborg
Malmö FF

Det var många som blev fundersamma när Malmö FF presenterade startelvan en timme före avspark. Hur skulle de regerande mästarna egentligen formera laget med så många centrala mittfältare?

Malmö FF ställde i princip upp i ett 3–4–2–1. Oscar Lewicki gick ner som en av tre mittbackar. Erdal Rakip och Sergio Peña tog de mer sittande innermittfältsrollerna och så rörde sig Ola Toivonen och Anders Christiansen i två fria, offensiva roller precis bakom ensamme anfallaren Jo Inge Berget. På kanterna rusade Felix Beijmo och Sören Rieks fram som wingbacks.

Följden: en total överkörning första halvtimmen.

– Tränarna hade lagt en fantastisk game plan, säger Anders Christiansen och får medhåll av Berget:

– Planen funkade mycket bra.

”Bergets roll otroligt viktig”

Eftersom Berget ofta rörde sig mellan IFK Göteborgs båda mittbackar så vågade vare sig Mattias Bjärsmyr eller Carl Johansson stöta upp. Båda blev låsta och låga, särskilt som norrmannen ofta löpte i djupet. Samtidigt tryckte Christiansen ner bortalagets ytterbackar genom att ta jobbiga löpningar. Allt sammantaget gjorde att Blåvitt blev passiva, låga men på samma gång ihåliga. Toivonen och Christiansen kunde spela drömfotboll i ytan framför Blåvitts försvar.

Christiansen njöt av det taktiska draget:

– Berget hade en otroligt viktig roll i och med att han var positionerad mellan deras mittbackar så de varken vågade kliva fram eller ut bakom sina ytterbackar. Utan den positionen mellan deras mittbackar hade inte Ola och jag fått så mycket utrymme.

Toivonen hyllade Bergets avgörande roll efteråt.

– IFK Göteborg hade problem när de skulle kliva och när de ska falla. Det är svårt att spela i den där rollen för du vill ju ha boll också. Men ju mer Berget står och binder upp desto bättre är det för laget. Med lite tur så hade han gjort ett mål i dag också, säger och Toivonen och flinar.

– Jag tror att han tycker det är rätt skönt att spela nia. Det är inte lika jobbigt som ytter, flinar Toivonen.

Samtidigt fick Simon Thern och Gustav Svensson, två ensamma centrala mittfältare i IFK Göteborg, enorma bekymmer. Duon var numerärt underlägsna mot Pena, Rakip, Christiansen och Toivonen och de två senare kunde röra sig rätt fritt mellan Blåvitts lagdelar.

Bjärsmyr: ”Vi hade att göra...”

Sören Rieks fyller i:

– IFK Göteborg hade så svårt med våra fyra centrala spelare. Peña, Rakip, AC och Toivonen. Samtidigt höll jag och Beijmo bredden och Berget gick i djupled. De var inte alls förberedda på det!

På andra sidan fanns Mattias Bjärsmyr. Han hade av naturliga skäl inte en riktigt lika festlig kväll som MFF:arna och pustade ut efter 90 tuffa minuter,

– Det var inte bara Berget. Christiansen löpte också in bakom våra ytterbackar, så de vågade inte pressa på MFF:s wingbacks. Och sen kom Berget och sen även Ola. Det kom många! Det tog en halvtimme för oss att samla ihop oss och se till att de spelade bollen utanför oss snarare än innanför oss, säger mittbackar och fortsätter:

– Malmö hade så många centralt att vi verkligen blev undertaliga. Våra mittfältare hade att göra...

Tror inte på Stahre

Efterspelet blev uppmärksammat. Mikael Stahre hävdade att IFK Göteborg hela tiden vetat hur Malmö FF skulle spela eftersom någon ”läckt” skåningarnas elva. I Malmö var man mycket skeptiska till det utspelet. Det gällde både sportchefen Andreas Georgsson som spelarna.

– På planen såg de inte förberedda ut! De hade ju en timeout på fem minuter där de behövde samla sig och prata ihop sig. Det såg inte så förberedda ut, säger Sören Rieks och får medhåll från Jo Inge Berget:

– Vi tog dem på sängen med hur vi ställde upp. Blåvitt visste inte hur de skulle hantera det. Vi borde ha straffat dem ännu hårdare.

Malmö vann matchen med 1–0.