Janne Andersson ryter ifrån mot rasism

Anthony Elanga, 19, utsattes för rasism i Sveriges U21-match mot Italien.

Nu ryter herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson ifrån.

– Det är bedrövligt när det händer och vi ska slå ner det på alla sätt och vis, säger han i Morgonpasset i P3.

Sverige och Italiens U21-landslag drabbade samman i tisdags och matchen slutade 1–1 efter ett sent kvitteringsmål av Sveriges Tim Prica.

Men efter matchen handlade mycket om annat än fotboll.

För den svenske talangen Anthony Elanga, 19, till vardags i Manchester United, utsattes för rasism av en motståndare under matchen. Sverige anmälde händelsen till polisen, men enligt det italienska fotbollsförbundet uttrycktes ingen rasism mot Elanga.

På fredagsmorgonen gästade herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson Morgonpasset i P3 och han kommenterade händelsen.

– Jag hoppas verkligen att när det (rasism) inträffar att man anmäler det precis på det sättet som man gjorde i matchen i tisdags mot Anthony Elanga i Italien. Att man agerar på det sättet, för det är så klart bedrövligt över huvud taget att man får göra på det sättet, eller att någon tar sig rätten att uttrycka sig på det sättet som blir gjort här, säger han.

”Så här får vi inte ha det”

Janne Andersson berättar att han inte kan minnas någon gång han själv upplevt att rasistiska uttryck har förekommit på fotbollsarenor.

– Vilket jag är väldigt tacksam för. Jag skulle bli oerhört ilsken. Men självklart har det förekommit och det kan vara så att det har förekommit och inte har anmälts eller uppmärksammats på samma sätt. Det är bedrövligt när det händer och vi ska slå ner det på alla sätt och vis. Det är fullständigt självklart, säger han.

– All form av översitteri, pennalism och rasism vill vi inte ha inom fotbollen. Idrotten ska stå för någonting helt annat. Tyvärr är idrotten en spegling av samhället och i vissa länder förekommer det ju mer och på olika sätt. Men så här får vi inte ha det.

Janne ryter till om rasismanklagelserna mot Anthony Elanga.
Janne ryter till om rasismanklagelserna mot Anthony Elanga.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.