Juventus-kollegans känslosamma avsked: ”Jag gråter”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Världen sörjer och hyllar Paolo Rossi som gått bort vid 64 års ålder.

Efter VM 1982 så var han, Zbigniew Boniek och Michel Platini de stora stjärnorna i Juventus.

”Med dig vann jag inte bara, utan levde också”, skriver Zbigniew Boniek.

Zbigniew Boniek (uppe till vänster) och Paolo Rossi (nedre raden) i ett lagfoto med Juventus.
Foto: Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
Zbigniew Boniek (uppe till vänster) och Paolo Rossi (nedre raden) i ett lagfoto med Juventus.

Paolo Rossi gjorde de tre målen i 3–2-segern i den legendariska karrnevalmatchen mot Brasilien i VM i Spanien 1982.

Han vann mästerskapets skytteliga med sina sex mål på de tre sista matcherna när Italien vann VM-guldet och belönades med Ballon d’Or samma år.

För det är anfallaren alltid ihågkommen och en legendar framförallt hemma i Italien.

Han hade också en framgångsrik klubbkarriär och var en del av Juventus under storhetsperioden på 1980-talet.

Efter VM 1982 så anslöt både polske mittfältaren Zbigniew Boniek och franske mittfältaren Michel Platini till Juventus som lagets två utländska spelare, där Paolo Rossi hade fostrats från tidig ålder.

”Sanna vänner”

Zbigniew Boniek har nu skrivit ett känslosamt inlägg på sociala medier sedan Paolo Rossi gått bort.

”Men varför? R.I.P. Jag erkänner det , jag gråter. Du var en del av gruppen True Friends. Med dig vann jag inte bara, utan levde också ”, skriver Zbigniew Boniek till en bild tillsammans med Paolo Rossi och Michel Platini, 65, på äldre dagar.

Nu 64-årige Zbigniew Boniek var med och vann VM-bronset i Spanien och anses vara landets bästa fotbollsspelare genom tiderna, på den tiden var det mycket ovanligt att spelare från Östeuropa blev proffs i Västeuropa.

Tillsammans så ansågs Rossi med nummer 9, Platini men nummer 10 och Boniek med nummer 11 vara Europas bästa fotbollsspelare och låg bland annat bakom Juventus första historiska seger i Europacupen 1985.

Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Hälsning från Klinsmann

Fotbollsprofiler världen över minns nu Paolo Rossi som en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

”Så fruktansvärt sorgligt. En underbar striker och en älskvärd man. Gjorde VM-hattrick i en av de största matcherna genom tiderna mot Brasilien. En sann avslutares liv har avslutats alldeles för tidigt, skriver engelske anfallslegendaren Gary Lineker, 60.

”Kära Pablito, vi minns dig för alltid!”, skriver tyske anfallslegendaren Jürgen Klinsmann, 56.

”Paolo Rossi är död, han blev bara 64 år. Secken målspruta han var. Faan va tragiskt. R.I.P. Ha d gott. Glenn”, skriver försvarslegendaren Glenn Hysén, 61.

”Jag sitter kvar med minnet av din sympati och lycka. Vila i fred, Paolo”, skriver Carlo Ancelotti, 61, som spelade tillsammans med honom i landslaget och Milan.

”Du var vår hjälte. Ciao, Pablito”, skriver italienske förbundskaptenen Roberto Mancini, 56, som också spelade tillsammans med honom i landslaget.

Juve minns honom

”Ciao, Paolo. Vilka dåliga nyheter den här morgonen. Paolo Rossi, Pablito, är borta. För en hel nation mannen till en oförglömlig Mundial, för oss också mycket, mycket mer. Vi var en hel generation som jublade framför tv-apparaterna under en månad som växte fram. Under den heta sommaren firade vi slutligen på torg och fontäner i varje stad”, skriver Juventus.

Andrea Pirlo, Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon, Filippo Inzaghi, Fabian Cannavaro, Christian Vieri och Mario Balotelli är andra italienska fotbollsprofiler som hyllat sin hjälte på sociala medier.

När Italien vann VM-finalen mot Västtyskland med 3–1 på Santiago Bernabeu-stadion i Madrid så gjorde Paolo Rossi matchens första mål i den 57:e minuten.

Paolo Rossi spelade också för klubblagen Como, Vizenza, Perugia, Milan och Verona och för Italien även VM 1978 och 1986.

Med sin mindre fysik gjorde alla de viktiga målen på olika sätt; med huvudet, tursamma tåfjuttar och solonummer.

Foto: Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.