Fotboll

Frändén: Borde matchen ens spelas?

Av: 

Johanna Frändén

FOTBOLL

Inreseförbud, karantän och lokala restriktioner som håller spelare hemma.

Janne Andersson navigerar i ett coronalandskap som blir mer och mer komplicerat.

Frågan är om kvällens match mot Ryssland överhuvudtaget borde spelas?

Inget är riktigt som det brukar, men nu sitter vi här med en match i Moskva framför oss. På tv då, eftersom nästan ingen utöver landslaget har planerat att åka dit.

– Vi är smittfria och följer protokollet, förkunnade Janne Andersson i går apropå riskerna.

– I grund och botten vill man ju vara omtyckt, sa Sebastian Larsson apropå Dejan Kulusevksi-opinionen.

– I brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad, fortsatte Seb.

Nej, det gjorde han tyvärr inte.

Lagkapten Larsson är så älskad av förbundskaptenen att han får starta kvällens match i Moskva ihop med en rad landslagsgröngölingar, allt enligt Janne Anderssons helt öppna startelva.

9 000 åskådare väntas

Vänskapsmatchen skulle som bekant ha gått i Sverige, men dit får ryssar inte åka och något undantag för fotbollen har den svenska regeringen inte velat utfärda.

Däremot har fem svenska landslagsspelare hemmahörande i den ryska ligan fått ansluta till samlingen i Stockholm, för att två dagar senare resa tillbaka till Ryssland för match.

I Moskva väntas 9 000 åskådare på arenan i kväll, men inga svenska medier utöver sändande bolag och möjligen någon hugad östeuropakorrespondent.

Ryska landslaget har för övrigt misstänkta covidfall på två spelare i truppen som nu isolerats.

Ludwig Augustinsson får, enligt lokala restriktioner i sin klubbvardag i Bremen, åka till Zagreb, där Sverige möter Kroatien i Nations League på söndag, men inte till Moskva eller Lissabon, där de ställs mot Portugal om en vecka.

I vems intresse?

Dejan Kulusevski i sin tur får inte komma till Stockholm, eftersom klubblaget Juventus sitter i karantän efter smittofall i klubbstaben. En karantän som bland annat Cristiano Ronaldo och Paulo Dybala har brutit, genom att ansluta till sina respektive landslag i dagarna.

Och frågan är förstås om matchen över huvud taget borde spelas och i så fall i vems intresse.

Publikens?

Tveksamt. Visst behövs förströelse i pandemi-tider, men de två ordinarie Nations League-matcherna på söndag och onsdag nästa vecka kommer att fylla landslagstörsten.

Spelarnas?

Nja. Förutom den relativt sällsynta möjligheten att testa nytt i träningsmatcher är det barockt att just fotbollsspelare ska glida runt i Europa som försökskaniner mitt i en pandemi som redan gjort lagidrottare till en alldeles egen riskgrupp.

Att fotbollen hade en stor del i den inledande smittspridningsfasen i Sydeuropa är redan fastslaget – Champions League-matchen mellan Atalanta och Valencia i våras anses ha varit en ”biologisk bomb”. Och trots rigorösa sanitetsprotokoll och tomma läktare sedan dess har kontaktsporten fotboll varit en fortsatt klustersmitthärd.

Skickar ut sina anställda i riskzonen

Många klubbar i Europa har redan haft så många covidfall att de börjar uppnå egen flockimmunitet. Det är, som bekant, svårt att både hålla avstånd och jobba hemifrån som fotbollsproffs. Det är inte lättare att hålla skadorna borta i ett upphaussat speltempo där fler matcher än tidigare ska klaras av på mindre tid.

Sportens överlevnad då?

Ja, det är väl där vi landar. Och det är verkligen inte inget. Ekonomiskt blöder fotbollen enormt under coronakrisen.

Att säkerställa att redan planerade och tv-köpta matcher spelas nu är absolut nödvändigt för att inte Uefa eller de enskilda förbunden ska dra på sig böter. Fotbollens ekonomiska infrastruktur var lika dåligt förberedd på en global pandemi som de flesta andra industrier.

Skillnaden är att idrotten skickar ut sina anställda i riskzonen varje dag, när de tränar, spelar matcher och reser. Det är i strid med de flesta rekommendationer, men alternativet är total pyspunka på en redan hårt sargad bransch.

Den större frågan: EM 2021

Det finns, för all del, roligare frågor att ställa sig inför kvällens match:

Har Sverige tillväxtpotential mittförsvaret där Rubin Kazan-spelaren Carl Starfelt startar?

Vad för nivå har Ken Sema i sig hösten 2020?

Och kan Jordan Larssons samarbete med Alexander Isak på topp förära honom en jokerroll i EM-truppen om ett drygt halvår? Ett extraår till EM-slutspelet innebär rimligen ett par namn ut och in i truppen till nästa sommar.

Den större frågan, som hänger som ett moln över varje landslagssamling just nu, är hur i hela världen ett Europamästerskap ska kunna hållas om åtta månader i tolv olika länder som just nu turas om att stänga gränser och kasta karantäntvång på varandra.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets profiler: Här är våra svenska trupper till fotbolls-EM

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Coronaviruset

Herrlandslaget i fotboll

Janne Andersson

Dejan Kulusevski

Paulo Dybala

Alexander Isak