Det här handlar inte längre om Zlatan

Brenning: Var bäddat för hans stora avsked

FOTBOLL

Den låga solen reflekteras in på Friends Arena som i sin nya Uefa-skrud plötsligt ser ut som en av fotbollsvärldens mest klassiska skådeplatser.

En plats bäddad för en stor spelares oförglömliga avsked.

Men det här handlar inte längre om Zlatan Ibrahimovic.

Foto: TT
United flanerade på Friends igår.

Europa League-finalen skulle vara Zlatan Ibrahimovics. På arenan han gjort till sin egen intill platsen där hans staty snart ska resas skulle han vara på plats tillsammans med mäktiga Manchester United. För motståndet står dessutom det Ajax där han en gång började svensk fotbolls mest framgångsrika proffskarriär och i potten ligger (om än inte den finaste så ändå) en Europa-titel den där karriären fortfarande saknar.

Men var är Zlatan Ibrahimovic?

Handlar inte längre om Zlatan

En halvtimme försenade kom Manchester United till Friends Arena för att känna på gräset dagen innan den stora finalen. Först klev tränaren José Mourinho ut och blickade upp mot den väldiga jumbotronen där Ajax-presskonferensen United genom sin försening redan överskuggat samtidigt kablades ut. Efter portugisen följde sedan den välbekanta skaran spelare.

Jesse Lingard med sitt breda leende, den försiktige Juan Mata med händerna gömda innanför tröjan, stjärnan Paul Pogba som med sitt gigantiska öronsmycke skickade bländande solkatter upp på läktaren, Marouane Fellaini under sin oförklarliga frisyr och Wayne Rooney i sin snart återigen obefintliga. Där fanns också Marcos Rojo på kryckor men där fanns ingen Zlatan Ibrahimovic.

Foto: TT

Det påstås att den 35-årige svensken är i Stockholm. Det påstås att han kommer att dyka upp till finalen på onsdagen. Det påstås till och med att han i kostym kan få chansen att lyfta pokalen om Manchester United överkommer fotbollsdagiset från Amsterdam. Men vad är det egentligen värt? För den här matchen handlar inte längre om honom.

Kommer att bli en fest

Den handlar om ett Manchester United som mitt chocken efter det fasansfulla terrordådet mot deras hemstad ska försöka rädda en säsong som i perspektiv kan te sig relativt oviktig men som genom en Europa-framgång kan bädda för en blomstrande framtid. De spelar nu dessutom för en stad i sorg med hopp om en framgång som kan sätta ett leende på läpparna hos en prövad befolkning.

Matchen handlar också om ett Ajax där nyckelspelarna kommer att tvingas visa legitimation om de ska försöka fira en eventuell triumf på Stockholms krogar. Ett gäng ungdomar som charmat fotbollsvärlden och överkommit både äldre och mer meriterat motstånd med en positiv fotboll som kan ge såväl den klassiska plantskolan som den i dag starkt ifrågasatta holländska fotbollen ett välbehövligt lyft.

Det blir en final mellan en sårad jätte med chans till en seger med flera dimensioner och ett gäng blomstrande talanger på jakt efter att uppfylla sina stora fotbollsdrömmar. Läktarnas ena sida kommer att packas av (minst lika packade) engelska United-supportrar och andra sida av de gungande fotbollsälskarna från Holland som landslagsmästerskapen kommit att sakna minst lika mycket som det orangea laget.

Det kommer att bli en fest och den har alla möjligheter att bli oförglömlig. Men inte för Zlatan Ibrahimovic som inte längre är bjuden.

Det här hade kunnat bli kvällen som summerat svensk fotbolls störste. Aftonen för det perfekta avslutet. Nu blir det istället dagen när Zlatan Ibrahimovic från sidan tvingas se hur fotbollsvärlden rullar vidare utan honom.

avPatrik Brenning