Magyar: ”De kallar mig Kristus”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
FOTBOLL

Från djupfryst bänkvärmare till försvarsgeneral.

Nu har lagkamraterna belönat Richard Magyar med ett nytt smeknamn.

– De kallar mig Kristus. För precis som Jesus har jag kommit tillbaka från de döda, säger mittbacken och skrattar.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Där Hammarbys spelare byter om hittar du förstås allt som tillhör vanligheterna i ett omklädningsrum: ihoprullade kantiga bollar av benskyddstejp, smutskläder slängda överallt och de där små irriterande svarta gummikulorna från konstgräset som letar sig in i varje golvspringa.
På en av hyllorna finns det dock ett objekt som sticker ut. Ett exemplar av Nya Testamentet ligger prydligt utplacerat ovanför mittbacken Richard Magyars plats.
Skåningen skrattar högt när han konfronteras med informationen.

– Mina lagkamrater alltså... jag vet inte.

Är det inte din bok?

– Jag har ingen aning varifrån de fick tag på den. En dag så låg den bara på min plats.

Stuvades in i frysen

För att göra det här begripligt måste vi jämföra våren 2016 med våren 2017. Magyar inledde förra säsongen som gjuten mittback bredvid Lars Saetra i startelvan. Prestationerna svajade dock betänkligt. Hammarbys defensiv läckte och laget släppte gång på gång in billiga mål.

Under sommaren valde dåvarande tränaren Nanne Bergstrand att peta mittbacksduon och ställa om till ett mer försvarsinriktat spelsystem. Joseph Aidoo och David Boo Wiklander gjorde stor succé – och Magyar stuvades långt in i frysen.

– Hösten var tuff för mig. Försvarsspelet fick med all rätt mycket kritik och så ska det vara i en stor förening. Men att defensiven förbättrades handlade nog mest på taktiska förändringar.

”Hade det svårt rent privat”

Mittbacken hymlar inte om att han mådde dåligt.

– Det var en rad saker som inte stämde för mig. Jag hade det svårt rent privat, och så dessutom lite speltid på det. En tuff period för mig i livet.

I vintras anlände danske tränaren Jakob Michelsen. Han identifierade omedelbart att 25-åringen fortfarande var en stark allsvensk mittback. Magyar övertygade under försäsongen – tog en ordinarie plats i elvan – och har inlett den allsvenska säsongen på ett förtroendeingivande vis.

Tillsammans med mittbackskollegan Joseph Aidoo har han rensat, nickat och köttat bort det mesta när motståndarna slagit inlägg på inlägg mot Hammarbys ofta centrerande lag.

– Jag känner ett helt annat lugn. En annan trygghet nu. Det blir så när man får förtroendet från en tränare. När en spelare känner att han får bidra med något. Men jag är inte förvånad: jag har hela tiden vetat att jag är en bra mittback.

Pastorn, Mäklaren, Dokorn och Läkaren

Och nu har du alltså fått ett exemplar av Nya Testamentet?

– Hehe, precis. De kallar mig Kristus. För precis som Jesus har jag kommit tillbaka från de döda. Från bänken till startelvan. Återuppstånden, som Johan Persson säger. Grabbarna har rätt roligt åt det där smeknamnet. Det är bra stämning i truppen på det sättet.

Jag har hört att du har ytterligare smeknamn?

– Det stämmer. Bara för att jag funderar på att studera när fotbollen är över, och att de tycker att jag är duktig på flera olika saker, så haglar smeknamnet över mig. Jag kallas "Akademikern", "Pastorn, "Kristus", "Doktorn, "Läkaren" och "Mäklaren". Jag tar det som något positivt.

Missa inte: Inside Bajen med Marcus Leifby

Avsnitt 1: Ordern: ’Bäst fans i Norden – njut!’

Avsnitt 2: Bajentränaren: ”Han är lat men smart…”

ARTIKELN HANDLAR OM