”Vi ska vara stolta över prestationen”

Hyllar svenska spelet efter förlusten mot USA

Foto: ANDERS DEROS
FOTBOLL

STOCKHOLM/GÖTEBORG. Förlust mot USA trots en stark insats.

Efter femte mållösa matchen 2017 är det bara en sak som gäller med drygt en månad kvar till EM:

– Träna på avslut är temat hela vägen till EM, säger Pia Sundhage.

Fotbolls-EM i Holland är en dryg månad bort.

Då betade Sverige av det första av tre landskamper inför mästerskapet. Det var ett spelmässigt lyft - men det slutade återigen med förlust.

För femte gången 2017 blev svenskorna nollade.

En amerikansk spelvändning resulterade i matchens enda mål i den 56:e minuten. Högermittfältaren Rose Lavelle fick bollen efter en löpning från kanten och rullade in 1–0 bakom Hilda Carlén.

– Vi blir hängandes på vår vänsterkant och hade kunnat undvika det om vi ställt om lite tidigare. Sånt händer. Jag är glad att det inte är EM, och Tyskland (Sveriges premiärmotståndare i EM), säger Pia Sundhage.

”Kosse”: ”Hur stolt som helst”

Svenska chanser saknades dock inte.

Bollen dansade på mållinjen precis innan halvtidsvilan och med bara fem minuter kvar sköt Kosovare Asllani i ribbans överkant efter en hörna.

– Det hade varit perfekt om jag hade kunnat sätta dit den sista chansen men tyvärr gick den inte in, säger ”Kosse” som mot USA gjorde sin 100:e landskamp.

Hon fortsätter:

– Vi gör en stark prestation. Över 90 minuter är vi det starkaste laget och skapar flest målchanser. Men vi har inte marginalerna med oss och har svårt att sätta dit chanserna.

Trots en intensiv forcering blev det alltså inga svenska mål. I stället föll Sverige för första gången mot USA sedan 2012.

Samlades i cirkel

Efter slutsignalen samlade Pia Sundhage hela spelartruppen i en stor cirkel på planen. Detta för att klargöra en sak:

– En dag som denna är det viktigt att skilja på resultat och prestation. Jag tyckte att vi spelade bra fotboll mot ett av världens bästa lag. Det finns en del individuella prestationer jag är glad över. Tråkigt att förlora, å ena sidan ska man inte stirra sig blind på resultatet. Träna på avslut är temat hela vägen till EM, säger förbundskaptenen efter matchen.

Caroline Seger, som spelade 90 minuter efter mycket tid på bänken i Lyon, blir glad av Sundhages orders.

– Det är bra. Vem gillar defensiv? Det blir roligare träningar, det ser jag fram emot, säger mittfältaren.

Två matcher återstår nu innan EM-festen inleds den 16 juli. Först kommer Skottland på besök till Myresjöhus Arena i Växjö den 13 juni och den 8 juli väntar Mexiko i Falkenberg.