Skärpta kontroller inför Sveriges OS-kval

Uppdaterad 2023-10-27 | Publicerad 2023-10-20

Sverige skärper säkerheten inför damlandslagets OS-kval.

Till matchen mot Schweiz kommer vissa supportrar gå igenom ”flygplatskontroller” – men ingen uppmanas att avstå från att bära gult.

– Jag hoppas att folk vill komma i sina gula tröjor för att stödja Sverige, med respekt för de som väljer att göra ett annat val förstås, säger förbundets säkerhetschef Martin Fredman.

Sverige slog Schweiz – OS-drömmen lever


Gamla Ullevi blir välfyllt till nästa veckas hemmamatch mot Schweiz i OS-kvalet.

Enligt förbundets säkerhetschef Martin Fredman kommer man att flyga med drönare över arenan i skarpt läge för första gången.

Detta efter måndagens händelser i Bryssel, där två svenska supportrar sköts ihjäl i ett terrordåd inför herrlandslagets möte med Belgien.

– Det är för att vi ska kunna filma och upptäcka saker för att vara så förberedda som möjligt. Vi tycker det skickar en signal om att vi skruvar till extra, säger Fredman på en presskonferens.

Hoppas folk vill komma i gult

Delar av publiken kommer utöver den vanliga visitationen gå igenom en typ av ”flygplatskontroll” vid insläppet. Man räknar med det kommer att ta mer tid än vanligt, och man uppmanar publiken att komma till arenan i god tid innan matchen, som börjar klockan 18.30 på fredag nästa vecka.

– Förhoppningsvis så kommer supportrarna känna att det är mer personal på plats. Vi tar det här på allvar och det hoppas jag att alla kommer märka. Det kanske tar längre tid att komma in på arenan, men det är för allas skull som vi gör de här kontrollerna, säger Martin Fredman.

– I övrigt så hoppas jag att det ska vara en match som vanligt. Jag hoppas att folk vill komma i sina gula tröjor för att stödja Sverige, med respekt för de som väljer att göra ett annat val förstås.

Svenska fans under matchen mot Belgien.

Har fullt förtroende

I en intervju med Sportbladet velade herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson om det är rätt att ha på sig landslagets kläder på utlandsresor.

Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson hänvisade den typen av frågor till säkerhetspersonalen.

– Jag känner stor trygghet med Martin och gänget som jobbar med säkerheten. Vårt fokus ligger på fotbollen, även om känslor och tankar ibland går tillbaka till det som tyvärr hände i måndags, säger han.

– Vad jag gör är min sak, jag har inga kommentarer till det. Om det är något som kommer påverka eller inte är inget jag kommer prata om. Jag har fullt förtroende för säkerhetspersonalen. De ger alltid en grundlig genomgång av säkerhetsläget inför varje samling och är det något individuellt så tar man det med dem. På så sätt är det samma som jag brukar göra. Uppstår det frågetecken pratar jag med dem.

Sverige möter Schweiz innan Italien kommer på besök den 31 oktober.

Blågult ligger tvåa i gruppen, tre poäng bakom Spanien efter två matcher.

Förbundets säkerhetschef Martin Fredman.