Norling: Det är det alla AIK:are går för

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Peter Wixtröm

Kalla vindar, snö, fyrverkerier och flera hundra supportrar.

Så välkomnades AIK 2017.

Det finns många frågor inför framtiden – men fansen sjöng direkt om SM-guld.

– Det hänger ju på truppen. Men det är det alla AIK:are går för, säger tränaren Rikard Norling.

Spelarna sprang in på Skytteholm, presenterades en efter en. Några saknades, då Alexander Isak och Ebenezer Ofori är på landslagsuppdrag.

Supportrarna, som bland annat innehöll artisten Niklas Strömstedt, sjöng direkt om SM-guld. Sång och fyrverkerier var det som värmde spelarna på Skytteholm. Det var snö och kalla vindar.

– En fantastiskt bra träning, underbart väder, mycket folk. Det var ett passionerat gäng som kom hit i dag, säger tränaren Rikard Norling.

– Vädret hejdar den stora anstormningen, men det var ändå mycket folk här.

”Måste upp i kvalité”

För AIK blev det en andraplats förra säsongen. Norling tog över laget efter Andreas Alm och avslutade serien starkt. Det skiljde sex poäng upp till Malmö FF.

Den 45-årige AIK-tränaren tror på en stark serie 2017.

– Malmö ser fortsatt starka ut och det är många av oss som inser att ska vi ta dem så måste vi upp i kvalité. Det är inte bara vi, utan det är flera lag som resonerar på det sättet och samtidigt känner nog Malmö det också. Det gör att allsvenskan i helhet blir bättre. Profilstarka tränare har kommit in, och de unga har blivit ett år äldre. Det är kul, det är verkligen det.

Förra året var det mycket snack om att din föregångare Andreas Alm hade trycket på sig att vinna SM-guld. Är det samma tryck på dig?

– Ja, haha. Så är det ju, oavsett om det finns grund för det eller inte. Det är det som alla AIK:are går för.

”Vi går för det”

I nuläget är det svårt att säga hur AIK:s trupp ser ut när allsvenskan drar igång. Ebenezor Ofori ryktas bort, Alexander Isak likaså - plus att Patrik Carlgren, Chinedu Obasi, Ahmed Yasin (utlåning) och Niclas Eliasson har försvunnit.

– Det hänger ju på truppen om vi ska kunna ta upp kampen. De sista sex matcherna förra året hittade vi något som var riktigt starkt. Man kan vara hur skicklig eller dålig som helst som tränare, men det är spelarna som gör det där ute, de når den nivån de klarar av, säger Norling och fortsätter:

– På slutet hade vi en bra elva och fyra-fem spelare bakom som var riktigt bra. Det kommer krävas minst den nivån så att vi med hjälp av träning och verksamhet kan ta ett steg till för att nypa de andra. Är det så att vi blir av med ett par spelare så förändras ju läget. Det är klart vi ersätter dem, men då ska vi träffa rätt och de ska komma upp i den nivån som vi avslutade med i fjol – sånt kan ta tid. Vi får se, men vi går för det (SM-guld).

Norling om Carlgren och Isak

Vill du ersätta Carlgren?

– Det är en bra fråga. Med respekt för Oscar (Linnér) och Kenny (Stamatopoulos) tar vi den delvis internt. Men vi identifierar ju varje andetag Oskar tar nu, det kan vi säga.

Vill du sälja Isak?

– Lite ambivalent i frågan. Som tränare vill man ha honom kvar, men samtidigt vill man det som är bra och utvecklande för honom - samtidigt som det kan inbringa en styrka som gör att vi också kan bygga en kraftfull verksamhet med hjälp av den ekonomiska ersättning som eventuellt blir vid en försäljning.

– Rent sportsligt vill jag ha honom kvar.

Den 21 januari spelar AIK första träningsmatchen, Vasalunds IF står för motståndet. I slutet av månaden drar laget till Dubai på träningsläger.

Publicerad:

LÄS VIDARE