”Säljer ut folks hälsa – perverst”

Klart: Bundesliga startar 15 maj

Världens fotbollsintresserade ögon riktas mot Tyskland.

Regeringen har gett klartecken för att Bundesliga omstartas redan 15 maj.

Något som kritiseras av tyske världsmästaren i spjut.

– Perverst, säger Johannes Vetter.

I dag meddelade den tyska regeringen, som leds av förbundskansler Angela Merkel, sitt beslut att herrarnas toppfotboll, Bundesliga och tyska andraligan, får återupptas i landet under andra halvan av maj.

Ligorna, som varit pausade sedan elfte mars, kommer att börja redan nästa helg, 15 maj.

– Det här är goda nyheter för ligorna. Klubbarna har nu ett stort ansvar att genomföra de medicinska kraven på ett disciplinerat sätt, säger Christian Seifert, vd för Tysklands ligaorganisation i fotboll.

Matcherna kommer att spelas utan publik, inte den optimala lösningen menar Seifert men nödvändigt. Bundesliga och tyska andraligan sägs sysselsätta 56 000 personer, och fler än ett dussin av de 36 lagen är på randen till konkurs.

Johannes Vetter
Johannes Vetter

”Säljer ut folks hälsa”

Dessutom hade ligorna varit tvungna att återbetala över tre miljarder kronor från tv-kontrakt om Bundesligasäsongerna avslutats i förtid.

”Europa, och hela världen kommer att titta på oss nu”, skriver Bayern München-stjärnorna Thomas Müller och Manuel Neuer. Den senare tycker att tysk fotboll har varit en förebild i samhället.

Men det är inte alla som håller med målvakten. Tyske spjutkastaren Johannes Vetter, som vann VM-guld i London 2017, sågar beslutet att återuppta fotbollen i Tyskland.

– Vi är i ett läge där vi ska hålla ihop. De säljer ut folks hälsa på grund av fotboll, det är perverst, säger Johannes Vetter till Frankfurter Allgemeine.

Bayern München leder Bundesliga med nio omgångar kvar.
Bayern München leder Bundesliga med nio omgångar kvar.

Vetter får medhåll från andra tyska friidrottare, bland annat Christina Schwanitz, kula, som inte tycker att fotbollen ska ha en särställning. Beslutet får även kritik från politiker.

– Varför är lekparker stängda men miljonärer får spela fotboll? frågar Anja Stahlmann, ledamot i Tysklands förbundsråd.

Det återstår nio omgångar av Bundesliga, Tysklands fotbollförbund ska ta fram hållbara koncept för att tyska tredjeligan och damernas Bundesliga ska kunna starta igen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN