Efter Uefas besked: Damernas fotbolls-EM flyttas också

När herrarnas EM flyttas till 2021 är det upp till damerna att maka på sig och göra plats.

Landslagsanfallaren Rebecka Blomqvist ställer sig frågande till beslutet.

– Det är irriterande att vi blir bortknuffade, säger hon.

Herrarnas EM flyttas från denna sommar till nästa, som en följd av coronaviruset. Men, kanske kalenderbitaren invänder, sommaren 2021 är ju redan ett mästerskap inplanerat!?

Precis. För att herrarna ska få plats måste damernas EM 2021 flyttas framåt.

– Det är olyckligt att man behöver flytta ett mästerskap som är inplanerat, säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson och fortsätter:

”Kannibaliserar på varandra”

– Alternativet att spela både herrarnas och damernas mästerskap efter varandra med England som värd för de sista tre matcherna i herrarnas EM och dessutom värdskap för damernas EM så kommer man kannibalisera på varandras intressen och jag tror det vore olyckligt. Det är bättre för båda tävlingarna att de sker separata år.

Beslutet är inte officiellt klubbat och exakt tidpunkt för damernas mästerskap är oklart. En arbetsgrupp bestående av representanter från Uefa, intresseorganisationer och nationsförbund ser över kalendern. Ett sannolikt scenario är att det precis som herrarnas U21-EM spelas året efter i stället. Sommaren 2022 är det nämligen mästerskapsfritt på damsidan medan herrarnas VM spelas i november och december.

Så vad säger spelarna?

Rosengårds landslagsmålvakt Zećira Mušović vill grubbla lite på det innan hon bergsäkert slår fast något.

– Första spontana tanken är att man får ta det steg för steg. Människan är det primära, fotboll det sekundära, och vi är vana på att flytta på oss. Ja, det är inte läge att dra på sig offerkoftan och vara sur. Vi får lita på att de som bestämmer kan sitt jobb och vill fotbollens bästa, säger hon.

Göteborgs landslagsanfallare Rebecka Blomqvist landar någonstans mellan en besviken suck och ett skratt över det surrealistiska i beslutet.

– För det första är allt som sker nu en fråga om liv, inte om fotboll. Jag förstår att frågan är komplex och har stor respekt för att man måste fatta drastiska beslut. Men med det sagt är det fortfarande svårt att förstå att vårt EM ska bli drabbat av att herrarna flyttar. Hur hade de gjort om det vore tvärtom? frågar hon retoriskt.

”Det är irriterande”

Om EM flyttas fram ett år så påverkas det sportsliga. Äldre spelare kan hinna gå i pension, trupper kan förändras, men det där är svårt att bedöma exakta effekter av.

Signalvärdet däremot, är tydligt.

– Man tänker att det är på väg åt rätt håll, men så märker man att det dyker upp nya exempel hela tiden på att damfotboll inte prioriteras. Det är tråkigt, säger Blomqvist.

Ja, vad säger du om signalen det sänder?

– Att det är jobbigt. Praktiskt går det att förbereda sig för mästerskap ett år senare och det är klart att jag har någon sorts förståelse för vad som händer, men det blir en knäpp på näsan. Det visar att herrarna går före igen. Det är irriterande.

Skriv inlägg

 • Det är en del som gnäller på detta upplägg men allvarligt talat hur många skulle titta på damfotboll om båda mästerskapen går samtidigt?

  Tony

 • Kanske är dags att vi äntligen får en allsvenska som spelas höst/vår?

  Fredrik G

 • Kan dom inte passa på att ta bort feltänket med att ha så många länder/spelplatser?

  Torsten Dahlquist

 • Rätt att flytta det med tanke på omständigheterna (läs: Corona), men spyr åt tanken att damerna än en gång måste bli bortprioriterade.

  Cakan

 • Trist att damerna måste flytta på sig för herrarnas skull, men vissa saker ändras ju aldrig verkar det som :(

  Mari
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN