Byter namn till ”BrommaGirls”

BP:s kupp för att uppmärksamma problemen: Destruktiva manlighetsnormer inom sporten måste upphöra

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Brommapojkarna byter namn till BrommaGirls i en match
Foto: BrommaGirls
Brommapojkarna byter namn till BrommaGirls i en match

Förslaget att döpa om Brommapojkarna till ett könsneutralt namn röstades ner på klubbens årsmöte.

Nu byter föreningen ändå namn – till BrommaGirls.

Om än bara i en match.

Brommapojkarnas namn har skapar diskussioner inom klubben ur ett jämställdhetsperspektiv. Ett namnbyte har varit aktuellt men röstades ner på klubbens årsmöte.

Nu utnyttjar klubben namnfrågan för att skapa uppmärksamhet just kring jämställdhetsfrågor.

”Ord och benämningar är viktiga”

BP meddelar i ett pressmeddelande att de under en match kommer byta namn till ”BrommaGirls”. Kuppen är ett samarbete med organisationen ”The future is equal” med syftet att ”sätta ljuset på de stora skillnaderna inom sporten kopplat till kön” och namnet kommer att finnas tryckt på damlagets tröjor under matchen mot Morön BK den 25 maj.

– En sak vi har lärt oss i vårt arbete för att bli mer jämställda är hur viktiga ord och benämningar kan vara. De kan både befästa och förstärka destruktiva normer och strukturer samtidigt som de, om de används rätt, kan vara ovärderliga i en förändringsprocess. Många namn som används inom fotbollen idag visar tydligt att mannen ses som norm. Detta måste vi förändra nu. Vi kan inte längre acceptera att vi benämner saker olika beroende på vilket kön du har, säger Stefan Bärlin, hållbarhetsansvarig i Brommapojkarna, och fortsätter:

”Normerna måste upphöra”

– När vi nu hyllar flickorna och kvinnorna i föreningen blir det också ett avstamp i att BP vill ta nästa kliv. Vi tar ansvar för att vi är långt ifrån perfekta i frågan om jämställdhet, men vi granskar nu oss själva och även världen i stort utifrån ett strukturellt perspektiv, och agerar utifrån att vi vill förändras – och förändra. Destruktiva manlighetsnormer inom sporten måste upphöra, lönegap ska inte existera baserat på kön, sponsorpengar ska balanseras mellan dam- och herrlag och vi måste diskutera vilka som haft makt över sporten genom åren och varför? Vi hoppas att vi kan vara med och inspirera ännu fler idrottsklubbar till att börja agera i frågorna, säger Bärlin.

Publicerad:

LÄS VIDARE