IFK Göteborg: ”Inte plats för alla hemvändare just nu”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Jakob Johansson, 29, öppnar upp för att återvända till Sverige i förtid. 

2020 kan IFK Göteborg erbjudas en handfull hemvändares tjänster.

– Just nu hade vi inte kunnat plocka in alla de spelarna, säger assisterande sportchefen Pontus Farnerud.

I en intervju med Sportbladet under fredagen sedan det hade blivit känt att han skadat korsbandet i höger knä medgav Jakob Johansson att en återkomst till Sverige i förtid är ett ”hett alternativ”.

– Där finns familj, vänner, tryggheten, det är hemma. Men det är långt fram till ett sådant beslut, sa Johansson vars ambition utan skadan varit att stanna kvar ytterligare år utomlands.

Många som kan flytta hem

En eventuell återkomst till IFK Göteborg gör att han sållar sig till skaran med Marcus Berg, Krasnodar, Gustav Svensson, Seattle, Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach och Pontus Wernbloom, PAOK, som alla har avtal som går ut efter nuvarande säsong. 

– Jag har ett kontrakt kvar i Seattle nästa år om jag vill och de vill ha kvar mig där borta också så vi får se vart det leder. Men det lockar att komma hem, sa Gustav Svensson vid senaste landslagssamlingen till Sportbladet.

Sportbladet pratade med IFK Göteborgs assisterande sportchef Pontus Farnerud kring hemvändarsituationen efter 2-1-segern mot Sirius och efter skadebeskedet kring Jakob Johansson. 

– Det är en jobbig situation för Jakob just nu med den färska skadan, men jag förstår hur han resonerar. Jakob är en spelare som har känslor för Blåvitt. Vi håller en öppen dialog med honom, precis som med några andra, fast de är i andra klubbar, säger Farnerud.

Har ni plats för flera av utlandsproffsen om de vill hem till IFK Göteborg?

– Det beror på. Just nu har vi många centrala mittfältare men få försvarsspelare i truppen. Då måste vi ta hänsyn till det. Sedan har vi några kontrakt som går ut och andra spelare som det finns intresse för från utlandet. Det är ett pussel.

”En kostnadsfråga också”

– Just nu hade vi inte kunnat plocka in alla de spelarna. Det är ju dessutom en kostnadsfråga, säger Farnerud. Vi har många unga, lovande spelare och vi vill fortsätta att bygga på det sättet. Det gäller att hitta den balansen. 

En prio för IFK Göteborg är också att förlänga avtalen med målvakten Giannis Anestis och Lasse Vibe (har ett optionsår ytterligare).

”Lösningen” för att få plats för flera av hemvändarna är försäljningar.

Flera spelare med Alhassan Yusuf i spetsen är intressanta för utländska klubbar.

– Det har suttit lite klubbar på en hel del matcher den här säsongen, inte minst sedan Alhassan fick sitt genombrott i våras. Vi vet att det finns intresse. Men just nu är det inget mer än så, säger Farnerud.

Hemvändaren Robin Söder har gjort succé i Blåvitt och skulle med öppna armar ta emot nära vännen Jakob Johansson:

– Han skulle vara ett jättetillskott för oss. Han är flexibel och duktig med bollen. Han kan både bygga spel och vinna tillbaka. När han gjorde sina första matcher med landslaget förra hösten när han kom tillbaka efter den förra skadan så var han en av de bästa på planen, säger Söder.

Får alla eventuella hemvändare plats?

– Det är en fråga för Kennet (Andersson) och Pontus (Farnerud), men ur en personlig synvinkel är de alla välkomna. De skulle bidra allihopa. Men om det är realistiskt får du ta med sportcheferna, säger Robin Söder.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM