IFK Göteborg

Frustrerat Blåvitt närmar sig botten

Av: 

Henrik Lundgren

FOTBOLL

GÖTEBORG. Sämsta säsongstarten på tio år för IFK Göteborg.

Mot Helsingborg, en ny tung smäll efter kvitteringen på stopptid.

– Vi kan inte blunda för saker vi behöver förbättra. Vi får inse sanningen att trepoängarna måste in nu, säger Mattias Bjärsmyr.

IFK Göteborg såg ut att ha det mesta under kontroll mot Helsingborg. Tre viktiga poäng var på väg in, men så på stopptid kvitterade Assad Al Hamlawi.

– Det är otroligt surt, men vi har oss själva att skylla. Vi har många lägen att döda matchen i den andra halvleken, men gör inte det, säger en frustrerad Poya Asbaghi. 

Att måltjuven Robin Söder är borta fram till slutet av säsongen spelar förstås in. Men faktum är också att IFK Göteborg haft stora svårigheter i sommar. Dels med att de i de allra flesta matcherna släppt in första målet. Eller som mot Helsingborg, att de inte lyckas avgöra matchen tidigt trots många chanser. Spelmässigt har det ofta sett okej ut, men det hjälper förstås föga när man nu bara är tre poäng över nedflyttningsstrecket.

– Den största utmaningen för oss nu blir den mentala. Vi gör en del bra prestationer, men när vi inte får vinna matcherna så blir det en mental utmaning. Får du inte poängen du vill ha är det lätt att vi tappar spelet som vi visat upp. Det är lätt hänt att man åker på en mental käftsmäll och sätter fingret på fel saker. Men vi måste tro på det vi gör, och spelar vi som vi gjorde i dag är jag inte orolig. Men jag skulle ljuga om jag sa att det inte är en mental utmaning för oss nu, säger Asbaghi.

August Erlingmark

Besvikelsen i hemmalaget efter matchen var enorm. August Erlingmark skrek så det ekade över det förvisso öde Gamla Ullevi. 

– Det är klart att det är frustrerande. Det är dåligt av oss att inte göra fler mål, det här var en match vi skulle ha vunnit, säger Mattias Bjärsmyr. 

En mental utmaning säger din tränare?

– Det handlar om att vara positiv med det som varit bra. Samtidigt kan vi inte blunda för saker som vi behöver förbättra. Det finns saker vi måste göra bättre för att det ska generera i poäng. Som sista inkastet i dag som de gör mål på, där måste vi vara tajtare och vinna bollen. Som ett exempel. Vi kan inte hålla på och leta ursäkter, vi får inse sanningen att nu måste trepoängarna in. 

Giorgi Kharaishvili gav Göteborg ledningen via sitt första mål för säsongen. Han firade genom att hålla upp en egengjord t-shirt. En hyllning till Giorgi, en ung spelare hemma i Georgien som nyligen gått bort.

– Han spelade i min lillebrors lag. Det har varit tufft, även om jag inte kände honom så väl. Men jag ville hedra honom i dag, säger han. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Laul: Kändes nästan som mobbning

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg

Poya Asbaghi

Mattias Bjärsmyr

Allsvenskan i fotboll

Fotboll