”Skjut upp matcher, tävlingar och cuper”

Efter bettinghotet – nu vill Folkhälsomyndigheten pausa all kontaktsport

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Ställ in all idrott med närkontakt och skjut upp alla träningsmatcher, tävlingar och cuper oavsett idrott.

Så lyder de nya råden från Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten kom på onsdagen med rådet att all kontaktsport, som till exempel brottning, ska ställas in och all tävlingsverksamhet oavsett idrott skjutas upp.

– Undvik närkontakt vid idrottsutövning, säger generaldirektören Johan Carlson och fortsätter:

– Vi vill att man skjuter upp träningsmatcher, tävlingar och cuper. Även under taket på 50 personer ser vi att det är bra att undvika för att undvika trängsel. Man ska också undvika resor med över 50 personer för idrottsevenemang.

Fotbollsmatcher ska skjutas upp

Fotbollen i Europa står sedan tidigare still i corona-virusets fotspår – sånär som på vitryska tävlingsmatcher och svenska träningsmatcher. Något som skapat en fulständigt absurd, och potentiell farlig, situation där möten mellan svenska division 6-lag och i vissa fall även ungdomsmatcher plötsligt blivit stekheta spelobjekt.

Svenska fotbollförbundet har efter att klubbarna slagit larm nu bett distrikten att hemlighålla alla träningsmöten. Nu är frågan om det blir några matcher överhuvudtaget.

– Vårt råd är att skjuta upp det man kan skjuta upp. En cup är oftast större än 50 personer. Men även andra arrangemang, då är det bättre att ta en träningsverksamhet utomhus, inte byta om i lokalerna, det är bättre i det här läget, säger Johan Carlson.

Vill att människor ska idrotta utomhus

Svenska fotbollförbundet meddelar på sin hemsida att de nu arbetar på att uppdatera sina riktlinjer. Samtidigt uppmanar Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson alla svenska idrottsföreningar att noga följa råden.

– Det är förstås tråkigt att idrottens tävlingsverksamhet skjuts upp men det är viktigare att minska smittspridningen och rädda sjukvården från överbelastning än att vi får tävla, säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Johan Carlson är samtidigt tydlig med att motionsidrott fortfarande uppmuntras.

– Idrott är lite komplicerat. Vi vill att människor ska idrotta och röra sig utomhus. Även äldre, riskgrupper och andra, ska promenera och röra sig utomhus. Vilket jag noterar att folk gör på ett föredömligt sätt.


Fotnot: Statsepidemiolog Anders Tegnell sa på onsdagskvällen, angående FHM:s nya riktlinjer, i en intervju med SVT:

– Vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant.


Publicerad: