Allsvenskan i fotboll

”Jag hade massa andra förfrågningar”

Nobbade Kina – för Häcken och Göteborg

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. Tidigare skyttekung, landslagsman och högt poängsnitt.

Häcken har landat ett meriterat nyförvärv – delvis tack vare coronaviruset.

– Göteborg är en enklare plats att flytta till med familjen än Kina, säger Alexander Söderlund, 32.

Under torsdagen presenterade fjolårets tabellsexa Häcken sitt senaste nyförvärv, Alexander Söderlund, som köps loss från Rosenborg med ett år kvar av kontraktet.

– Jag besökte klubben i måndags och fick ett otroligt gott intryck. Jag är lockad av deras plan att ta sig uppåt. Det är en utmaning som kittlar mig, säger Söderlund till Sportbladet.

I 187 centimeter och 87 kilo Söderlund får Häcken en striker som har meriter och statistik som vittnar om klass. 32-åringen vann norska Tippeligans skytteliga 2015 när han gjorde 22 mål.

Förslag från Kina och Turkiet

Efter 2,5 misslyckade år i franska Saint Étienne återvände han till Trondheim där han svarat för 24 poäng i seriespelet under de två senaste säsongerna.

I sommarens Champions League-kval stod anfallaren för fem mål, men Söderlund har känt sig lockad av ett nytt äventyr utanför Norges gränser.

– Jag har haft massa andra förfrågningar och förslag i de senaste transferfönstren, men det har inte känts rätt att skriva på för de klubbarna, säger den 32-faldigt norske landslagsmannen som svarat för 0,6 poäng per match under senaste tio åren.

Han har bland haft lukrativa förslag från Turkiet och förfrågningar från Kina.

Varför blev det inte en flytt till Kina och de enorma pengarna som finns där?

– Man kan alltid vara intresserad, men när man ser på situationen som är där med virus så tror jag att Göteborg är en enklare plats att flytta till med familjen.

– Allt handlar inte om pengar. Det handlar om att ha glädje i fotbollen och vara på en plats där alla kan ha det bra. Det är en helhet som gör att Häcken blev rätt, säger Alexander Söderlund som tillsammans med sambon Camilla har en treårig son.

Hade Kina varit aktuellt utan coronavirus?

– Kanske att det hade varit så, men det är inget jag funderar på nu. Jag vill vara med och bygga Häcken och föra dem vidare mot toppen.

Norsk rock’n’roll?

Häckens sportchef Sonny Karlsson har tidigare i vinter pratat om klubbens behov av en rock’n’roll-värvning – en spelare som skulle göra skillnad för både truppen, sponsorer och åskådarna.

2005 gjorde Häcken en sådan värvning i danske Stig Töfting.

Hur mycket rock’n’roll är du?

– Haha. Jag hörde talas om det och känner till Töfting. Men jag är inte som han. Jag hoppas att jag kan få med mig spelarna och ge energi. Sedan är jag inte speciellt rädd att säga vad jag tycker.

Hur många mål ska du göra?

– Jag vet att Häcken har haft en bra tradition med anfallare högt upp i skytteligan under flera år. Ambitionen är att vara med i toppen där.

Häckens tävlingssäsong inleds på söndag i Svenska Cupen med ett derby mot Gais.

– Jag hoppas jag får speltid redan då, säger Alexander Söderlund.

Publisert:

LÄS VIDARE

Jeremejeff pekar ut skytteligafavorit: ”Hoppas på mig själv”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

BK Häcken

Coronaviruset

Svenska Cupen fotboll (herrar)

Paulinho

Hammarby IF Fotboll