Goitoms dubbel tog AIK vidare i CL-kvalet

AIK ställs nu mot slovenska storklubben Maribor i Champions League-kvalet

Av: Emil Eiman Roslund, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Puh, AIK!

Efter en svettig avslutning tog sig de svenska mästarna vidare från Champions League-kvalet mot Ararat-Armenia med totalt 4–3 – och ställs nu mot storklubben Maribor.

– Vi blir lite rädda att de ska göra 3–2, säger tvåmålsskytten Goitom till Viasat.

Klubben Ararat-Armenia grundades 2017 och var oseedat i Champions League-kvalets första omgång. Det såg ut som en munsbit för de svenska mästarna AIK, men första matchen i Jerevan slutade 2–1 till armenierna.

Returen på Friends arena var mållös i en halvlek, men sedan gick det fort.

Styrde in två snabba mål

Inom sex minuter styrde Henok Goitom in 1–0 med högerfoten och 2–0 med pannan. När Sebastian Larsson smällde in 3–0 på straff såg avancemanget ut att vara säkrat – men läget var förrädiskt. Med en kvart kvar reducerade Anton Kobyalko till 3–1 i matchen och 4–3 totalt. Ett mål till och gäaterna vore vidare på fler gjorda bortamål.

Det höll på att hända. Klockan stod på 93.55 när Kódjo Kassé Alphonse distansskott ven ett par decimeter utanför vänster kryss.

Sedan ljöd slutsignalen och majoriteten av de 11 000 åskådarna jublade. Henok Goitom pustade ut och medgav att det blev onödigt darrigt.

Möter slovenska Maribor

– Vi ska döda matchen. Tur att det blir en läxa när vi vinner, för då kan man ta med det till nästa runda, säger han till Viasat.

– Vid 3–1 är det normalt ganska tryggt, men plötsligt är det en skitspark så är vi ute, säger Sebastian Larsson.

AIK är vidare till CL-kvalets andra runda av tre (plus playoff). Där väntar slovenska mästarna Maribor, som två gånger de fem senaste säsongerna nått Champions Leagues gruppspel och därmed i sammanhanget får tituleras ”storklubb”.

Maribor vann första mötet mot isländska Valur med 3–0 och returen i kväll med 2–0.

I och med vinsten har AIK säkrat cirka tio miljoner kronor. Totalt kommer över 31 miljarder kronor att delas ut till klubbarna som deltar i Champions League av Uefa.

Laddar Matchöversikt

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE