Återhämtning viktigt för slitet Norrköping

avHenrik Lundgren

Publicerad:

GÖTEBORG. På sju veckor ska IFK Norrköping spela minst 14 matcher.

Återhämtningen har aldrig varit viktigare.

– För mig är det lika viktigt som att spela matcher, säger Sead Haksabanovic.

Det började den 7 juli med den allsvenska omstarten mot Häcken. Under de kommande 49 dagarna ska IFK Norrköping spela i allsvenskan, Europa League och svenska cupen, sammanlagt 14 matcher. Går de till playoff i Europa League så väntar ytterligare två matcher. 

– Återhämtningen börjar så fort domaren blåser av fajten. Sen jobbar spelarna stentufft med allt som optimerar nästa prestation, säger Norrköpingstränaren Jens Gustafsson.

Tätt spelschema

0-0 mot IFK Göteborg var den sjunde matchen på tre veckor, och redan på torsdag väntar returmötet mot Liepaja i Europa League-kvalets andra omgång. 

Därför gick spelarna inte av planen efter matchen, utan joggade i stället ner under 15-20 minuter innan de försvann ut i omklädningsrummet för att få i sig mat och dryck.

– De är fantastiskt proffsiga. De får mat direkt, fyller på med vätska och så kollar vi vätskebalansen ganska snabbt, säger Gustafsson.

För Sead Haksabanovic, som varit i Halmstad, West Ham, Malaga och nu Norrköping, är det en lärdom att vara noggrann med återhämtningen.

– Vi jobbar ganska bra med det. Jag har lärt mig att det är viktigt med återhämtningen och att man är disciplinerad i det. 

Hur gör du?

– Äta och sova rätt är viktigast, annars håller det inte i längden. Man måste göra det, om man vill komma långt. Vi är bra här i Norrköping, det är lite mer extremt nu när det är så många matcher, men de tar det rätt så seriöst här oavsett. Det tycker jag är bra. Nedjoggning direkt efter match, och nu har vi ätit ris, biff och lite sallad. 

Roterade om i laget

Jens Gustafsson valde att rulla runt på lite spelare mot Göteborg, bland annat började Christoffer Nyman på bänken medan Alexander Fransson vilade helt. Han ska dock vara redo för spel på torsdag.

– Men hade han spelat i dag så hade han inte varit det. 

Norrköping gjorde i går klart med Christopher Telo från Molde, men riskerar att tappa Jordan Larsson till Spartak Moskva vilken dag som helst.

Tillhör han fortfarande IFK Norrköping?

– Absolut.

Hur länge till?

– Det får vi se… 

Vad betyder det att ni får hem Telo?

- Han är en spelare som gör sin omgivning bättre, och såna spelare kan man aldrig få för många av. Sen bör vi skjuta förväntningarna lite längre på framtiden, han kommer inte från en perfekt tid i Molde. 

Telo blir spelklar till matchen mot Elfsborg den 11 augusti, men…

– Vi har inte tagit hem honom för att han ska färga Norrköping nu, men givetvis vill vi att han ska vara med och färga längre fram. Men han behöver mer tid. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM