Damklubbarna vill inte flytta svenska transferfönstret: Vore katastrof

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

De damallsvenska klubbarna vill inte flytta transferfönstret.

EFD har framfört önskemålet till Svenska fotbollförbundet.

– Blir det som för herrarna blir det katastrof för oss, säger Kopparbergs Göteborgs tränare Mats Gren.

Till följd av coronakrisen stängde ett extra transferfönster nyligen i Sverige och planen är att sommarens fönster ska vara öppet mellan den 15 juli och 11 augusti.

Men det kan ändras. Fotbollskanalen berättade tidigare idag att Sef (Svensk elitfotboll) väljer mellan tre olika scenarier - behålla det nuvarande, flytta övergångsfönstret till mellan 15 augusti och sjunde september eller att det stängs i inledningen av oktober.

Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

EFD vill inte byta

Huvudregeln för svensk fotboll är att transferperioderna är lika för dam- och herr. De damallsvenskan klubbarna vill dock att fönstret ligger kvar som planerat vilket EFD (Elitfotboll dam) framfört till Svenska fotbollförbundet.

– Vår samlade bedömning som vi har förmedlat är att det ska ligga fast, säger Stefan Alvén, sportchef på EFD.

EFD har fått signaler från klubbarna i damallsvenskan i fotboll att det är bäst för deras verksamheter.

– Det främsta skälen är att klubbarna planerat för det i sin strategi. Man vill ha möjlighet att agera under sommaren om det krävs för det täta matchschemat. En del klubbrepresentanter berättar för mig att de valde att inte ta in spelare nu på detta fönster som öppnade nu för att agera senare i sommar, säger Alvén.

Om SvFF går på herrklubbarnas önskan hoppas Stefan Alvén på att man det här udda året i coronakrisens kölvatten kan göra ett undantag för damerna.

”Katastrof för oss”

– Jag har ställt frågan, sen får ska det klubbas av Fifa och där kan det bli problem, säger han.

Kopparbergs Göteborgs tränare Mats Gren reagerade starkt när han fick information om att det fanns en diskussion om att flytta fram fönstret.

– När det extra fönstret stängde 13 juni, då var det inget snack om att det inte ska öppnas 15 juli. Blir det nu i nästa skede öppnar det en och halv månad senare i så fall. Det vore katastrof för oss, säger han.

En utmaning för klubbarna är att de nyförvärv som är presenterande under perioden efter förra fönstret blir spelklara först den 15 juli, som Kopparbergs Brianne Folds.

Vad händer med de spelarna om det blir ett senare fönster?

– Jag tror att de (Sef och SvFF) brottas med de frågorna, säger Alvén.

Damallsvenskan inledes i helgan och Sportbladet sänder alla matcher.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE