Allsvenskan i fotboll

Osynliga stödet till AIK inför derbyt

Av: 

Malin Wahlberg

FOTBOLL

AIK åkte på en tung smäll mot IFK Norrköping senast. 

Men dagen innan derbyt möttes laget av stöd från supportrarna trots att de inte får vara på plats.

– Det var en bra väckarklocka för oss, säger Henok Goitom. 

”Huvudet högt, ryggen rak, krossa Bajen”, ”Res er, skärp er” och ”Vi tror på er, framåt stolta AIK! Norra står bakom er – krossa Bajen”. Det var några av banderollerna som mötte AIK på dagens stängda träning på Karlberg.

Trots den tunga 1-4-förlusten mot IFK Norrköping i onsdags har supportrarna visat stort stöd för AIK inför söndagens derby på bortaplan mot Hammarby.

– Inför förra träningen hade vi också många fina budskap. Jag tror att våra supportrar också är vilsna. De är vana vid att kunna hjälpa oss och då när vi i sådana här matcher är ganska unga och oerfarna på vissa positioner så kan de inte hjälpa till och det här är ett sätt för dem att visa oss att de finns där.

AIK förlorade mot IFK Norrköping med 4–1 senast.

Foto: BILDBYRÅN

”Ibland behöver man bli påmind”

Norling fortsätter:

– Jag lovar dig att de har lagt ner en arbetsvecka på de här banderollerna, det är handgjorda grejer. Det påminner oss på ett jäkla bra sätt, inte för att vi glömt, men det är väldigt bra tajming i den känslan som vi får när vi kommer ut där. Det är viktigt, det är tyst och vi syns inte men vi finns där. 

Henok Goitom är inne på samma spår. 

– När supportrarna inte finns på Friends kan man få illusionen av att de inte existerar för man hör dem inte. Men med banderoller som i dag så märker man att de fortfarande finns. Ibland behöver man bli påmind om att de finns framför tv-skärmen. Har man det i skallen kan man nog få en bild av hur de reagerar, både positivt och negativt. Det var en bra väckarklocka för oss att supportrarna finns.

AIK förlorade mot IFK Norrköping med 4–1 senast.

Foto: BILDBYRÅN

”Känner mig semivilsen”

Hammarby inledde allsvenskan med en 2–0-seger på hemmaplan i premiären mot Östersund. Nu tvingas de återigen klara sig utan sina fans i säsongens första derby.

Men Norling är inte säker på att det innebär en fördel för AIK att slippa hemmafansen.

– Jag har inte upplevt det som en nackdel på Tele2 i och med att det är så många AIK:are som gör så högt väsen av sig så det är inte bara en fördel utan nästan tvärtom. Men generellt känner jag mig lite semivilsen. Jag är så van att publiken ger det känslomässiga och jag står för det mer logiska och cyniska. När man inte får den hjälpen och sedan i till exempel intervjuer efteråt ska ge en besvarande av det känslomässiga så har jag inte fått hjälp med det, säger han och fortsätter: 

– Men jag är helt övertygad om att om vi hade haft vår publik mot Norrköping hade matchen sett annorlunda ut. Vi hade fått mer hjälp och vi hade kanske fått se Norrköping backa lite.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Foto: TT
Publisert:

LÄS VIDARE

AIK överkörda av Norrköping

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK

Henok Goitom

IFK Norrköping

Hammarby IF