Åkeby får sparken efter främlingsfientliga inlägg

Uppdaterad 2020-06-12 | Publicerad 2020-06-11

Sören Åkeby får sparken från Östersund

Sören Åkeby spred främlingsfientliga inlägg på Facebook.

Nu sparkas han av Östersund.

– Jag är inte rasist. Vill föreningen avsluta samarbetet accepterar jag det, säger han till Fotbollskanalen.

Följ ämnen

Sören Åkeby gick nyligen in i Östersunds sportkommitté. Men redan efter några veckor får Djurgårdens tidigare guldtränare lämna. 

Östersund skriver på sin hemsida att samarbetet avslutas med omedelbar verkan efter att det kommit till deras kännedom att Åkeby publicerat inlägg på sociala medier som direkt strider med klubbens värderingar.

”Inte alls meningen”

Enligt Fotbollskanalen handlar det om flera främlingsfientliga inlägg som spridits under flera års tid. Ett delades så sent som två dagar innan han blev klar för Östersund.

– Jag har läst om det för snabbt och bara skickat vidare det. Jag har absolut inte de (tankarna) liggande i bakgrunden. Jag har tränat utländska spelare i mer eller mindre hela mitt liv och varför ska jag bli någon rasist? Det finns inte i min värld. Det kan man bara glömma, säger Åkeby till sajten.

– För mig blev det här så overkligt. Jag förstår föreningen, vi har pratats vid, och vill föreningen avsluta det här så har jag all förståelse för det. Oavsett om jag känner mig lite misstolkad, på något sätt. Det här är ju ingenting som jag har skrivit själv, utan jag har ju delat det. Det har blivit stora proportioner av det hela. Det är inte alls meningen. Jag kan bara säga att jag definitivt inte är rasist. Jag tar tillbaka det där. Jag kommer ta bort inläggen direkt om det tolkas på det här sättet. Det var inte meningen.

Östersund skriver att de brustit i sina rutiner när de rekryterade Åkeby och kommer nu att se över dem.