Avslöjar: Fjellström gör comeback

Jens Fjellström är tillbaka som tv-expert.
Jens Fjellström är tillbaka som tv-expert.

Jens Fjellström gör comeback som tv-expert.

53-åringen är klar för tre säsonger framåt när Dplay sänder allsvenskan.

– Det är ju en riktigt fin serie alltså när det är en säsong som förra året – då är det svårslaget både när det gäller engagemang, intresse och inramning, säger han.

Det har gått fyra år sedan Jens Fjellström lämnade C More som i huvudsak expert på allsvenskan.

Livet med fotboll och analys i olika roller fortsätter ändå hela tiden.

Efter tre år som assisterande tränare och analysansvarig i Malmö FF har han det senaste året jobbat med scouting åt Åge Hareide i det danska landslaget och åt ett sportanalysföretag där han pendlat till Montreal i kanadensiska provinsen Quebec.

”Engagerar hårt”

Nu blir Jens Fjellström studioexpert och expertkommentator för Discovery Networks Sweden som tagit över tv-rättigheterna för allsvenskan.

– Jag var ju kvar i Malmö FF över 16-delsfinalen mot Chelsea i Europa League till slutet av februari förra året, så jag har ju inte varit borta från verksamhet runt allsvenskan i ens ett år. Jag har samtidigt lovat att fortsätta scouta i danska landslaget över EM i sommar, säger Jens Fjellström.

Efter en säsong med ändå lite distans till allsvenskan kommer han tillbaka i en aktiv roll kring serien.

– Lokalt engagerar hårt, det är häftigt. Jag också har väldigt starka band till allsvenskan, jag har följt den väldigt tätt även om jag inte direkt jobbat med den. Jag har suttit borta i Kanada och visat derbytifon och andra häftiga grejer för jobbkollegorna, så de fattar att man ska besöka Sverige och allsvenskan, säger Jens Fjellström.

Friska fräscha idéer

Vad är det som lockar med att nu komma tillbaka till tv-jobbet?

– Jag har alltid trivs väldigt bra i den här rollen, jag tycker att det är ett av världens bästa jobb. Dessutom lockar det att få vara med i en sådan här nystart med nybyggaranda där något nytt ska formas, och där jag får vara med i byggandet. Nu ska jag göra det här i tre år – sedan kan det bli jobb i en klubb igen, men det känns oseriöst att prata om nu.

Vad är dina intryck över att få jobba hos det här tv-bolaget så här långt?

– De har ett hög ambitionsnivå och ett brinnande engagemang, det här är den viktigaste rättigheten de har. Det är något som prioriteras högt och ges ett stort fokus, det är under sådana förhållanden jag trivs att jobba. Exakt vad vi ska göra och hur jag ska jobba tror jag inte att jag får gå in på ännu, så det vill jag inte prata om tills vidare.

Hur kan du ha förändrats som tv-expert jämfört med senast vi såg dig?

– Jag borde ha uppdaterad fotbollskunskap, jag borde ha lite större inblick i hur man jobbar i allsvenska klubbar och i hur allsvenska spelare fungerar 2020. När jag nu gick tränarutbildning så fick jag också större förståelse för hur tränare fungerar och tänker i ledarstaben – i processen med träningar, i analysrummet och byggandet av gameplan. Det borde finnas förutsättningar att kunna beskriva det på ett bra sätt i en expertroll. Jag tycker att det finns många saker inom fotbollen och inom en tränarstab och inom ett lag pratar om som viktiga saker som jag kan känna är oberättade historier. Det finns friska och fräscha idéer som studsar runt i mitt huvud, exakt vad vill jag återkomma till senare.

”Blir jättehäftig”

Vad har du för förväntningar på allsvenskan 2020?

– Jag har väldigt stora förväntningar med tanke på hur 2019 var både med många intressanta klubbar som var med och slogs om SM-guldet och spänningen i de nedre regionerna av tabellen. Det är svårt att jämföra med tidigare versioner av allsvenskan, men årets känns riktigt het. Det är bara att blicka tillbaka på hur förra säsongen var och ta med sig den känslan in i den här säsongen, både supportrar och vi som ska jobba med den känner nog att allsvenskan blir jättehäftig.

Nu fortsätter det att bubbla om Jens Fjellström av förväntningar och tankar.

– Djurgården och Malmö FF var de klubbarna som slogs om SM-guldet allra längst, men också Hammarby var med in i det sista och med tanke på sättet de avslutade säsongen ska de bli otroligt intressanta. AIK vet man alltid kommer att vara med och IFK Göteborg har ju börjat vakna till liv, det är mycket som ser spännande och intressant ut.

”Vänder hem med ambition”

Efter en ganska lugn vinter på transfermarknaden har nu Isaac Kiese Thelin återvänt till Malmö FF och Ebenezer Ofori är tillbaka i AIK.

– Det börjar bli piggare hemvändare som kommer hit, det kommer att bli en injektion med en antal spelare som vänder hem den här säsongen. Tidigare så tror jag att det fanns de som vände hem bara för att avsluta karriären, nu tror jag att det är många som vänder hem med en ambition. En månad framåt har vi några fler namn att prata om, säger Jens Fjellström.

Efter säsongen har Uwe Rösler lämnat tränarjobbet i Malmö FF trots ett år kvar på kontraktet och ersatts av Jon Dahl Tomasson.

Jens Fjällström säger att han har bra insyn, han avböjer artigt att kommentera just nu med hänsyn till att han vill vara oberoende mot alla 16 klubbarna men att han kan få anledning att återkomma till det när det finns ett sammanhang.

Som mittfältare började karriären i Gimonäs i Umeå för att sedan fortsätta i Djurgården, Malmö FF och kinesiska Dalian Wanda.

Femte nyförvärvet

Silly season fortsätter inför att Dplay ska sända allsvenskan.

Sedan tidigare är det klart med Petra Svensson, Alexander Axén, Stefan Ishizaki och Diljen Otlu i olika roller.

Kim Källström och Anders Svensson har däremot lämnat tv-bolaget av skilda anledningar inför den nya rättigheten.

– Vi är enormt glada över att Jens Fjellström ansluter. Han är en av Sveriges bästa och mest folkkära experter och det är få i fotbolls-Sverige som besitter en sådan kunskap och erfarenhet. Vi får in en karismatisk stark expert som vågar säga vad han tycker, säger Marcus Törngren, redaktionschef på Discovery Networks Sweden.

”Passar oss perfekt”

Tv-bolaget vill framhålla de roller Jens Fjellström haft de fyra senaste åren.

– Att han jobbat som scout och för ett internationellt sportanalysföretag passar oss perfekt och vi tror att han bland mycket annat kan utveckla vårt sätt att presentera analyser. Jag är säker på att han kommer göra allsvenskan och superettan på Dplay till något alldeles extra, säger Marcus Törngren.

Lördag den 4 april klockan 13.00 har allsvenskan premiär när Örebro tar emot svenska mästarna Djurgården.

Discovery Networks Sweden äger de exklusiva rättigheterna till allsvenskan och superettan i ett avtal som sträcker sig fram till och med 2025.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.