Efter smekmånaden – i natt börjar allvaret för Pia Sundhage

avPetra Thorén

Foto: Leo Correa / TT

Smekmånaden har varit präglad av firande, hyllningar och skönsång.

I natt svensk tid börjar allvaret för Pia Sundhage.

Då är intresset enormt - 242 journalister följer Brasilien i vänskapsturneringen i São Paulo.

– Alla ser fram emot att se laget och en match mot Argentina... det blir inte mycket bättre, säger Pia Sundhage.

60 år efter de första spekulationerna om en utländsk förbundskapten i Brasilien blev det verklighet. Chansen gick till en av damfotbollens främsta ledarprofiler. Och hon är svensk.

Pia Sundhage tvekade inte en sekund när Marco Aurélio Cuncha, landslagskoordinator på damsidan inom det Brasilianska fotbollförbundet, ställde frågan över telefon.

– Jag sa JA! Och det var allt, jag frågade honom inte om någonting. Ingenting. Jag ville bara göra det här. Brasilien är fotboll och har den där fantastiska smaken av fotboll. Sen lade vi på och jag tänkte "jag kanske borde frågat lite om hur många år kontraktet var på och så (skratt). Men känslan du får när någon frågar dig en sådan underbar fråga...., jag ville bara fortsätta att känna lyckan man får utan att tänka "okej låt oss snacka detaljer". Det var en så stor ära, det var så enkelt att säga ja, säger Pia Sundhage i en Fifa-intervju.

”Varit överväldigande”

Uppståndelsen och hyllningarna efter det har varit enorma. Flera av landets stora stjärnor hälsade Pia Sundhage välkomna på förbundets sociala kanaler.

– Vi är så glada över att ha dig som vår tränare, meddelade Marta från USA.

– Det kommer att bli väldigt viktigt att ha dig här, helst på grund av din erfarenhet, sa Christiane.

Pia Sundhage har fått dansa fram i sambatakt och det har funnits möjligheter att samla energi av alla glada miner, förväntningar och sann glädje.

– Det har varit överväldigande, säger Pia Sundhage om intresset från fansen.

Pia Sundhage har tackat genom att ta sig tid och tala fotboll med supportrar, dra upp riktlinjerna för landslaget och på sedvanligt Pia-manér sjunga för sina spelare.

Men nu är förfesten i mål.

Allvaret startar i natt.

Pia Sundhage öppnar sitt nya uppdrag med en vänskapsturnering med Argentina, Chile och Costa Rica. Brasilien ställs först mot VM-skickliga Argentina.

Pia Sundhages debut kommer att följas av många, det är helt enkelt ett rekordstort intresse. Enligt brasiliansk media har tävlingsorganisationen uppgivit att över 240 journalister fått sina ackrediteringar för matcherna godkända. Det är ännu fler som ansökt och fått avslag.

”Svensk organisation”

Matcherna i turneringen kommer att sändas i SporTV och TV Cultura.

Det "nya brasilien" kommer att präglas av en mer defensiv balans, svensk organisation och amerikansk mentalitet. Det är i alla fall vad Pia Sundhage - före detta förbundskapten i USA och för Sverige – säger inför premiären.

– Förhoppningsvis kan vi ta med oss det bästa och försöka göra en del förändringar. Men jag tror inte att vi behöver göra några stora ändringar för vi har redan några riktigt bra spelare. Jag vill föra in lite svensk organisation - både defensivt och offensivt. I Sveriges lag jobbar man hårt för varandra och försöker vinna boll högt upp på planen. Och jag tror att vi behöver lite av den amerikanska mentaliteten. Om man ser till de tekniska spelarna vi har här i Brasilien så är det imponerande. Men USA försöker vinna varje sekund i matchen, de ger aldrig upp och jobbar hårt, säger Pia Sundhage till Fifa.

ARTIKELN HANDLAR OM