ÖFK:s satsning – tar in Sef-petade utbildaren

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

FOTBOLL

Det blev ”för mycket mobbningssnack”, tyckte Sef, och avslutade samarbetet med Peter Svensson.

Nu anlitar Östersund Svensson för en utbildningssatsning för att förebygga sexuellt våld och våld.

– Vi måste ta herraväldet över ondskans makter, säger ordförande Daniel Kindberg.

I kölvattnet av Sportbladets avslöjande att Gunilla Axén tagit emot penisbilder från ex-landslagsspelare framkom flera oroväckande vittnesmål från svenska fotbollsförbundet och fotbollsfamiljen.

Peter Svensson, som bland annat varit med och tagit fram metoden Huskurage, vittnade om hur man i ett samarbete med Sef fått väldigt många vittnesmål om en osund kultur i landets fotbollsföreningar.

Då avbröts samarbetet.

– Stefan Lundin (sportdirektör på Sef) återkom och sa att allt var överdrifter. Jag frågade vad han menade. ”Jag har ju skickat vidare varenda mejl till dig, du har väl läst vad spelarna själva sagt”. Planen var att vi efter några månader skulle sätta ihop en rapport med de åtgärder vi trodde skulle fungera men det var aldrig intressant för dem. Jag avpolletterades ganska raskt efter att jag hade kommit tillbaka med den kritik jag hade med mig från klubbarna, sa Svensson till Sportbladet.

Men nu kommer Svensson istället att anlitas av en av Sef:s medlemsklubbar, nämligen Östersund.

”Ingen nyhet för mig med den hårda tonen”

Klubben tar tillsammans med Svensson och hans kollega Nina Rung fram en helt ny ett utbildning för att förebygga sexuellt våld och våld.

– Det är ett led i vårt arbete med att bygga sociala individer i vår förening. Där lägger vi oss vinn om att öka kunskapen och genom det skapa en högre tolerans och återerövra det sunda förnuftet till den sociala människan, säger Daniel Kindberg.

Peter Svensson petades av Sef, men ni vill jobba med honom?

– Jag tror inte man ska se det så, det är två helt olika saker. Vi tar inte utgångspunkt i vad andra gör. För de behov vi har motsvarar Peter som människa de delarna på ett utmärkt sätt. Jag drar inga paralleller.

Vad tänker du som fotbollsledare kring det som framkommit på förbundet och även i fotbolls-Sverige i övrigt?

– Jag har levt i fotbollsomklädningsrum sedan jag var fem år gammal så det är ingen nyhet för mig med den hårda tonen. Absolut inte. Jag tycker det är lovande att Håkan Sjöstrand är så väldigt tydlig med att det här accepteras inte. Jag uppskattar hans tydlighet och att han sätter ner foten och agerar. Det är hedrande, säger Daniel Kindberg och avslutar:
– Vi har varit väldigt tydliga från vår förening att ondskan ska bekämpas. Vi ha valt vårt sätt och det är mycket inspirerande att se att flera andra tänker på de här frågorna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.