Utdelandet av Diamantbollen kan ställas in

avFilip Durefelt

FOTBOLL

Damlandslaget planerar att bojkotta Fotbollsgalan.

Nu kan Sydsvenskan ställa in utdelandet av Diamantbollen på galan med anledning av bojkotten.

– I nuläget känns det högst osäkert om jag ska packa ner finklänningen och resa upp till Stockholm om en vecka, säger Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Hedvig Lindahl med Diamantbollen.

Nästa måndag ska den 28:e Diamantbollen delas ut på den årliga Fotbollsgalan där de främsta spelarna det gångna året hyllas inför ett fullsatt Globen.

Men i går kom beskedet från de svenska landslagsdamerna att de planerar att bojkotta galan. Något som ställer till det för Sydsvenskan som delar ut priset till Sveriges främsta kvinnliga fotbollsspelare, Diamantbollen, tillsammans med Svenska fotbollförbundet sedan 2001.

– Om det blir som man befarar, att majoriteten av de duktiga kvinnliga fotbollsspelarna inte kommer vara på plats blir det ju praktiskt svårt att dela ut priset. Sen finns det en principiell fråga också: Bör man dela ut priset från vår sida i den kontexten? frågar sig Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist, som också sitter med i juryn.

TV4 och förbundet i krismöte

Rehnquist är tydlig med att Diamantbollen kommer att delas ut, men kanske inte nödvändigtvis under Fotbollsgalan.

– Vi vill ju dela ut priset, och kommer göra det, men det går ju att göra på andra sätt än på Fotbollsgalan.

Efter damlandslagets bojkottsbesked höll TV4 och förbundet ett krismöte under måndagen, där man jobbade på olika lösningar för om Sveriges främsta kvinnliga spelare uteblir från galan.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Pia Rehnquist, chefredaktör Sydsvenskan, och Karl-Erik Nilsson delar ut Diamantbollen under Fotbollsgalan 2016.
ARTIKELN HANDLAR OM