I tårar – tröstas efter hatramsor

FOTBOLL

Serbisk fotboll skakas av en rasistskandal.

Under en match mellan Partizan Belgrad och Rad Beograd utsattes Partizans brasilianske mittfältare Everton Luiz för både ”apljud” och andra trakasserier – och bröt ut i tårar.

– Jag älskar Serbien och folket här, det var därför jag började gråta, säger han.

Foto: TT

Matchen mellan Rad Beograd och Partizan Belgrad i serbiska ”Super Liga” slutade 0–1.

Men efterspelet kom att handla om något helt annat än resultatet.

Partizans brasilianske mittfältare Everton Luiz säger, enligt nyhetsbyrån AP, att han under hela matchen utsattes för rasistiska påhopp.

Stort tumult

I slutet av matchen ska även en banderoll med ett rasistiskt budskap ha vecklats ut av hemmalagets supportrar och direkt efter slutsignalen tröttnade Everton Luiz – och svarade genom att peka finger åt Rad-supportrarna.

Därefter utbröt ett större tumult mellan spelarna på planen.

– Everton borde inte ha reagerat som han gjorde men något provocerade fram hans utbrott, inte sant?, säger Partizan-tränaren Marko Nikolic.

”Attackerade mig”

Efter slutsignalen tröstades Everton Luiz av sina lagkamrater samtidigt som tårarna rann.

– Jag blev utsatt för rasistiska påhopp i 90 minuter och tog också illa vid mig av hemmalagets spelare, som stöttade sina fans. Alla attackerade mig hela tiden.

– Jag vill glömma det här så fort som möjligt. Jag älskar Serbien och folket här, det var därför jag började gråta. Men jag vill uppmana alla att säga nej till rasism, säger Everton Luiz.

Luiz har spelat i Partizan Belgrad sedan 6 January 2016.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism

Serbien