Jan Jönsson nämns som norsk förbundskapten

Av: Daniel Sjöberg

Publicerad:
Uppdaterad:

”Tanken har slagit mig”

Han har gjort succé i Stabaek. Nu är han på väg att föra laget till mästerskapsguld och då nämns Jan Jönsson som framtida förbundskapten för det norska fotbollslandslaget.

– Kanske kan det bli aktuellt någon gång i framtiden, säger han till sportbladet.se.

Jan Jönsson.
Jan Jönsson.

När Åge Hareide tog över det norska landslaget 2004 var förhoppningarna stora på att han skulle kunna införa den snabba tekniska fotbollen i laget som han gjort till sitt signum som klubbtränare i bland annat Helsingborgs IF. Framgångarna har dock lyst med sin frånvaro. Norge missade VM 2006 och EM 2008. Nu har VM-kvalet som ska ta våra västra grannar till Sydafrika 2010 startat och det har startat illa. Bara 2–2 hemma mot Island var en rejäl missräkning.

Vill se Jönsson

Därmed har det blivit en viss debatt i Norge om förbundskaptensposten och nu förs Jan Jönsson fram som en het kandidat. I VG.no:s fotbollsprogram Før Avspark säger journalisten Knut Espen Svegaarden att han vill se svensken ersätta Hareide när norrmannen lämnar uppdraget.

– Jag menar att han är den rätte att ta det laget vidare, säger han bland annat om Jönsson.

Jönsson själv har fått frågan vid ett par tillfällen den senaste tiden från journalister och erkänner att det inte känns helt främmande.

– Tanken har slagit mig. Inte nu direkt, men det har kommit upp och jag har tänkt på det som en variation på tränarobbet. Kanske kan det bli aktuellt någon gång i framtiden, säger han.

Du trivs bra med fotbollslivet i Norge?

– Ja, det gör jag.

Förbundskapten i Sverige då?

– Om det ska bli av någonstans, någon gång så är det väl i de skandinaviska länderna som det är aktuellt.

Jan Jönsson slog igenom som tränare i Sverige när han tog upp Landskrona BoIS i allsvenskan. Men efter sina framgångar i Stabaek, som han också tagit upp i högsta serien och som nu leder Tippeligan, är han troligen ett större tränarnamn i Norge än i Sverige.

– Det är möjligt att det är så, skrattar Jönsson.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.