Petter Andersson lämnar Hammarby

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Mot Groningen Petter Andersson lämnar allsvenskan för den holländska ligan.
FOTBOLL

Allsvenskan blir en profil fattigare.

Hammarbys Petter Andersson, 23, är mycket nära en flytt till FC Groningen.

Enligt den holländska klubbens hemsida är parterna inne i slutförhandlingar som kommer avslutas på måndagen.

På Hammarbys hemsida meddelas det att Petter Andersson inte finns med i truppen till måndagens bortamatch mot Helsingborg, med hänvisning till att ”det är sannolikt att Petter Andersson lämnar Hammarby innan transferfönstret stänger”.

– Jag kan inte ge någon kommentar innan något är helt klart, säger Hammarbys tränare Tony Gustavsson till TT.

Bajen får tio miljoner kronor

Som Sportbladet avslöjade i lördags har holländska Groningen förhandlat en längre tid med Hammarby om att värva Petter Andersson. Enligt en källa i Hammarby är prislappen på Petter satt till en dryg miljon euro, runt tio miljoner kronor.

Enligt Groningens hemsida blir Andersson ersättare för mittfältaren Stefan Nijland, som yligen såldes för 40 miljoner kronor till PSV Eindhoven.

Om allt går enligt planerna blir Andersson den fjärde svensken i Groningen – sedan tdigare spelar Andreas Granqvist, Fredrik Stenman och Marcus Berg i klubben.

– Jag ser Petter som en typisk ”nummer tio”, alltså en spelfördelare. Men han kanske får hålla till lite till höger på mittfältet. Vi får se hur klubben kommer använda honom. Men Petter är så bra att han snabbt kommer ta en plats i startelvan, säger Stenman till TT.

Mittfältskris inför HIF-matchen

Petter Andersson har den här säsongen stundtals dominerat matcherna i allsvenskan, och vid flera tillfällen har såväl experter som motståndartränare efterfrågat att mittfältaren från Västerbotten ska tas ut i A-landslaget. Totalt har han gjort 21 mål på 103 matcher i allsvenskan. Stjärnans flytt är ett tungt tapp för Tony Gustavssons manskap.

– Det blir en stor utmaning för oss att spela utan honom, säger Gustavsson.

Inför matchen mot Helsingborg på måndag får Hammarby-tränaren hitta ett helt nytt innermittfältspar då Louay Chanko är skadad. Troliga ersättare kan bli Carlos Gaete och nyförvärvet Fredrik Söderström.

ARTIKELN HANDLAR OM