Domarmisstagen i fokus

Publicerad:
Uppdaterad:

Redan från nästa säsong kan proffsdomarsystemet vara verklighet. Det är naturligtvis bara positivt.

Den mage som inte riktigt döljs under till exempel Martin Ingvarssons tröja kan inte vara till någon som helst fördel.

I en bra match på Råsunda var Ingvarsson det enda dåliga.

Det tydligaste exemplet på att Ingvarsson inte hade någon av sina bättre söndagseftermiddagar var situationen i 86:e minuten där AIK-inhopparen Daniel Mendes transporterade bollen parallellt med straffområdeslinjen, fick benen undansparkade av Bobbie Friberg da Cruz – men varnades för filmning. AIK berövades ett delikat frisparksläge och en chans att avgöra matchen.

Tog många konstiga beslut

I går fick Kalmar en gratispoäng när Håkan Jonasson lät David Elms hand passera och man undrar vilket domarmisstag fokus hamnar på efter Elfsborgs match i morgon kväll?

Martin Ingvarsson tog många konstiga beslut i går. I första halvlek fick AIK:s Jorge Ortíz fart på en kontring, mejades ner en bit in på Gais planhalva, fick visserligen frispark, men det gula kortet stannade i Ingvarssons ficka. Varför då?

Miran Burgic skickade en boll i mål men vinkades av för offside i en situation som måste varit omöjlig för den assisterande domaren att avgöra och då ska han ju hellre fria än fälla.

Från Trelleborg–Djurgården rapporteras om ett annat avgörande felbeslut och att det redan från nästa säsong kan bli start för ett proffsdomarsystem är naturligtvis bara positivt. Den mage som inte riktigt döljs under Ingvarssons domartröja kan hur man än vänder och vrider på det inte vara till någon fördel för hans utövande, även om han säkert klarar alla tester.

Underhållande för publiken

Den svaga domarinsatsen kom olämpligt eftersom det på alla andra sätt var en väldigt bra allsvensk match. Den var underhållande för publiken med dramatiska vändningar, fyra mål och gott om målchanser. Den var välspelad såtillvida att många spelare svarade för bra individuella prestationer, Ivan Oboló och Jorge Ortíz framför allt, men också Gais yttrar Levon Pachajyan och Daniel Nicklasson.

Matchen var även intressant ur ett coachingperspektiv då både Rikard Norling och Magnus Pehrsson gjorde taktiska förändringar under matchens gång som innebar skillnad.

Gais kvittering var resultatet av att de fick in mer fysiska spelartyper på planen, och AIK:s vändning möjliggjordes av ett par små justeringar där bland annat vänsterbacken Pierre Bengtsson fick ett högre utgångsläge och Mats Rubarth ersatte den ständigt omständige Khari Stephenson.

Mindre bra var lagens försvarsspel. Gais Bobbie Friberg da Cruz var nonchalant och chansspelande medan Andreas Tobiasson hade svårigheter i positionsspelet och tog felbeslut.

Bjöd glimtvis på begåvad fotboll

AIK:s båda mittbackar Nils-Eric Johansson och Per Karlsson omringade Björn Andersson vid 2-2-kvitteringen, ändå tilläts han att skjuta både en och två gånger, missade först bollen men tog igen det på nästa försök. Målvakten Daniel Örlund höll sig själv som ansvarig, men det största felet är givetvis att Andersson fick utrymme för skottet.

Att Pierre Bengtsson inte låg helt rätt vid Gais 1–0 är lättare att acceptera, Bengtsson är i första hand på planen för sina offensiva kunskaper.

AIK hyllades efter överkörningen av Örebro i torsdags och jämfördes skämtsamt med Spanien, tre dagar senare bjöd de glimtvis på samma begåvade fotboll men nu var det många tunga ben och högre felprocent vilket blev särskilt tydligt i slutet av matchen då AIK aldrig orkade skapa tryck.

Dessutom är Gais ett par klasser bättre än Örebro och bjöd riktigt bra motstånd på Råsunda. Spelidén är enkel: en koncentrerad defensiv som innebär att det blir trångt kring bollen, framåt finns irrationella spelartyper med snabba fötter som är otäcka att försvara sig mot.

Gais var efteråt nöjda med poängen.

– AIK var det lite bättre laget ... eller det klart bättre laget till och med, sa sympatiske tränaren Magnus Pehrsson och det sammanfattade matchen ganska bra.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN