Finnes: Målskytt

FOTBOLL

Elmander mot EM-kvalet: Jag är så sugen på att spela

BANGKOK

I lördags sa Johan Elmander att han vill ha en plats i landslaget.

I går sa han det igen.

Med fötterna.

- Jag känner att jag har blivit starkare och snabbare, säger han.

Foto: HET MÅLSKYTT Johan Elmander gjorde två mål i träningslandskampen mot Qatar, och spelade fram till det tredje som gjordes av Niklas Skoog (till vänster).

Värmen stekte allt i svett, Lars Lagerbäck fick vinna en match för första gången på nio försök och i pausen sköt ett gäng elefanter straffar framför huvudläktaren.

Kanske var det just det som svensk fotboll behövde.

En het, kul kväll i Bangkok.

- Jag tycker att vi gör en hyfsad match ändå, med tanke på att vi inte spelat så många matcher, säger Johan Elmander.

Det var honom alla ville prata med efter 3-2 mot Qatar. Det fanns tre enkla skäl till det: 1-0, 2-0 och 3-1.

De två första målen gjorde Elmander själv, det tredje serverade han anfallspartnern Niklas Skoog.

- Det kändes att det skulle gå bra i dag, jag är så sugen på att spela boll så det är skitlätt att motivera sig, säger han.

Qatar är ingen motståndare som diskuteras kring den stora fotbollsvärldens fikabord, men Johan Elmander visade ändå odiskutabla kvalitéer. Löpsteget, styrkan, tekniken - med lite bättre utdelning hade han kunnat göra tre mål till. Nu blev det två - men vackra var de.

1-0 kom efter ett drömanfall, bollen nådde Elmander efter en tunnel av Alex Farnerud, en dribbling och kanonpassning från Niklas Skoog och en imponerande rush och ett fint inspel från Martin Ulander.

- Det var ett väldigt fint spel, och en smörpassning från Ulander. Det var bara att slå in den, säger Elmander.

2-0 kom efter en frispark. Mikael Dorsin slog den som ett inlägg, bollen hamnade hos Elmander som med en liggande konstspark från 15 meter dunkade in den lågt vid vänstra stolpen.

- Jag ville få den ner i backen, för planen är ojämn.

En kvart efter målet ringde hat trick-klockan, men när Qatars Mustafa Abdi var chanslös att nå bollen sparkade han på Elmanders högra hälsena istället.

Feyenoords/Djurgårdens anfallsstjärna fick riktigt ont, men domaren kände inget alls och missade en solklar svensk straff - en vana han skulle utveckla till sin egen lilla gimmick under matchen.

Svenskarna mattades

- Han sparkade mig på hälsenan, det är solklart. Det syns ju på skottet, det blev inget alls, säger Johan Elmander, som lite senare missade en likadan chans - och skyllde på matchovana.

- Får jag träna lite mer avslut så sätter jag den. Jag har inte spelat match på länge.

Det hade få av svenskarna gjort, och det märktes. Efter paus var det många som kroknade i värmen, och Qatar kunde reducera två gånger om.

Skillnaden i kvalité var ändå tydlig mellan lagen.

- Totalt sett är jag relativt nöjd, vi orkar inte riktigt i andra och då får Qatar ha mycket boll, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Efter resultatraden 1-1, 1-2, 1-1, 0-0, 1-1, 2-3, 3-3, 0-1 var kaptenerna förstås glada över att få vinna en match igen.

Lagerbäck var glad att få se Johan Elmander.

- Han var definitivt bra, han är stark och svår att möta, säger Lagerbäck.

Elmander:

- Det här var verkligen viktigt. Både för min egen del, för självförtroendet, och för att visa Lagerbäck och Söderberg att jag verkligen vill vara med i diskussionen.

Han kan nog räkna med att vara med där. Både i diskussionen och EM-kvalet.

Sveriges svarta rad - ett halvår utan seger:

Sverige

Simon Bank