Fansen är ense: Vi tar SM-guld...

FOTBOLL

Skåne regerar före Göteborg och Stockholm - och så här tycker åtta supportrar i storstadsregionerna

Förra året vann Hammarby allsvenskan tätt följd av AIK och Djurgården.

Stockholmslagen regerade.

Nu ser det inte lika bra ut.

Den kungliga huvudstaden härskar inte längre över Fotbollssverige.

Kronan har tagits över av Skånelagen som dominerar med Landskrona i topp, Malmö tvåa och Helsingborg femma.

Göteborgarna har ett stadigt grepp om tredje och fjärde platsen.

Supportrarna i de här åtta lagen ger sina synpunkter på utvecklingen.

1. Landskrona BoIS

Skånes dominans gentemot Stockholms- och Göteborgsregionerna kan enklast sammanfattas med 4 bokstäver - B o I S. Det låter kaxigt men faktum kvarstår. BoIS har ju trots allt övertagit Trelleborgs allsvenska plats och de har sällan eller aldrig tagit många poäng.

Att MFF, HIF och Göteborgslagen ligger i övre delen av tabellen är knappast förvånande. För egen del ser jag inte heller Hammarbys placering som anmärkningsvärd. Däremot har AIK startat trögt och oavsett BoIS förlust mot AIK i måndags kan inte jag se att AIK skulle aspirera på någon av dom fem första placeringarna.

En landskronits inställning till dom andra skånska lagen kan nog bäst sammanfattas i Black & Whites ordförande Roland Telin som sagt "kvalplats, så länge vi är bästa Skånelag!"

BoIS nio första matcher har mer eller mindre chockat Fotbollssverige, även oss BoISare. Att ingen är förberedd på BoIS snabba anfallsspel som man byggt upp under Janne Jönsson!

Vad det gäller Black & Whites år hittills så skulle det inte kunnat vara bättre. Vi har faktiskt vad som nästan kan beskrivas som "växtvärk". Verksamheten har mer än fördubblats på allt utom möjligen våra priser för bussresorna. Billigast i Sverige!?

2. Malmö FF

Skåne på fotbollstronen? Visst, men det är för tidigt att vinka hej till Stockholm. Dessutom har Göteborgslagen bra häng på toppen.

Bajen lär inte få mycket gratis. DIF: s match mot ÖIS såg märklig ut, men jag tror ändå att de är guldaspiranter. AIK verkar ha blivit frälsta av Nordins återkomst, och blir lika bra till hösten som de var i fjol.

Regionkampen blir säkert stenhård, liksom guldkampen. För några år sen spelade Helsingborg derbyn mot Hittarp och i Malmö fick de åka till Dalhem och Lindängen. Deras meritlista får plats på en tumnagel, men de lär inte vika sig. MFF och HIF blir nog starkare än BoIS till slut.

Skåne har tunga traditioner och många talanger. Det är vår tur nu och allt pekar åt rätt håll. Den generation jag tillhör välkomnar konkurrensen från Landskrona. Matcherna mot dom känns som de riktiga derbyna.

Vi har en bra relation med deras supportrar. När vi åkte hem efter den allsvenska vinsten mot Helsingborg, stod dom vid motorvägen utanför Landskrona och vinkade och viftade med flaggor. Så BoIS får gärna ligga först i tabellen de 25 första omgångarna. Och om inte vi ligger först den 2 november kan det kvitta vem.

3. Örgryte IS

Stockholmslagens dominans förra säsongen var i mina ögon både överraskande och högst tillfällig. Att Bajen ska följa upp det sensationella guldet i från fjolåret är väl knappast någon bortom Söder som tror på. Inte heller AIK eller Djurgården förefaller att ha någonting med toppen att göra.

Visserligen verkar årets upplaga av allsvenskan bli den jämnaste i mannaminne men när det blir dags att summerad den gångna säsongen så lär Lennart Johanssons pokal befinna sig på västkusten.

Men det blir ingen pytt i panna på Kamratgården den här gången heller, det lär dröja, för efter 17 långa år är det åter dags för Öis att åter titulerar sig Svenska mästare.

Det är brassefeber i stan och temperaturen lär stiga. Nyförvärven Paulhinho Guará och Afonso tillsammans på plan kommer bädda för många målfester framöver.

Örgrytes spännande samarbete med toppklubben Atletico Mineiro och Zambesiska Chiparamba bådar gott för framtiden. Öis vinner allsvenskan före tre skånelag. Skåne får gärna ta över epitetet fotbollens huvudstad men pokalen stannar hos oss.

4. IFK Göteborg

Efter förra årets avslut då säsongen slutade på det absolut sämsta möjliga sätt var man helt nollställd. Inget kunde bli värre, allting kunde bara bli bättre.

Halva 2002 har nu avverkats med en av dom jämnaste säsongerna på länge. I toppen Göteborg/Skåne och förra årets dominanter halkar efter. Allting har bara blivit bättre.

Dock är inte ordningen helt återställd, dom senaste säsongerna har hösten varit IFK Göteborgs starka del. Enkelt räknat innebär detta att klockan 15.00 den 2:a november står Magnus Erlingmark med "Lennart Johansson" höjd mot skyn. Runt om på G:a Ullevi och på Supporterklubben Änglarnas pub talas det med tillförsikt om hösten.

Förhoppningarna finns där, likaså tron på laget men det är nu 2 087 dagar sedan supportrarna fick känna denna lycka sist. 2 087 dagar som har lärt oss att aldrig våga hoppas för mycket. Men i år är det dags!

Om 4 dagar förändras tabellen igen.

Matchen mot HIF blir en symbol för slaget mellan regioner och med styrka, kunnande och tradition kommer IFK stå som segrare.

5. Helsingborgs IF

Den stora anledningen till att ordningen är geografiskt återställd i allsvenskan har endast att göra med en sak: Tillfälligheter. Inte hade väl HaIF tagit guldet förra året om det varit någon typ av ordning på serien? Det samma gäller BoIS tillfälliga placering i årets upplaga.

En sak är dock säker, ska man se fotboll så är det västkusten man ska hålla sig på. Självklart svider det när Kvp.FF är före i tabellen men det brukar lösa sig. Andra skånelag typ BoIS får gärna leka av sig där uppe; Vem bryr sig? Dom har aldrig varit och kommer aldrig bli något hot.

Den ultimata tabellen vore HIF i topp med typ HBK och MFF på pallen, BoIS över strecket och Sthlm/Solna under. Det hade kanske fått media att lämna Globenområdet?

Regionens styrka är viktigare än inbördes antagonism så länge alla vet sin plats. Jag tror att framtiden kommer visa att så blir fallet. Makten må finnas i Stockholm men resten har vi här nere. Klimatet är gynnsammare och det gamla danska landskapet genomsyras av framtidstro. Vem vet kanske nästa SM-buckla inte behöver bära namn efter en AIK ledare?

6. Djurgårdens IF

Som djurgårdare i allmänhet och stockholmare i synnerhet är det inte särskilt upphetsande att ögna igenom den allsvenska tabellen efter nio omgångar. Att Landskrona leder serien vet vi redan men det är inget som vi behöver oroa oss över nämnvärt, de kommer dala. Garanterat. Malmö däremot blir en svårare nöt att knäcka. Man har ett stabilt spel och kommer att bli extremt farliga som en kombattant till Djurgården om SM-guldet. Malmösupportrarna kommer givetvis bli besvikna över det uteblivna SM-guldet. På tredje platsen hittar vi i dag Örgryte. Örgryte är ett sådant lag som jag alltid haft svårt att acceptera. Outsiders, visst men SM-guld, glöm det. IFK Göteborg tillhör liksom Örgryte Sveriges baksida. Tycker inte riktigt att Göteborg har kommit igång på allvar. Att man ändå, trots allt, intar fjärdeplatsen i allsvenskan är ganska imponerande. Men för ett SM-guld kommer göteborgarna att stå sig korta, om inte Änglarna får hjälp av någon högre makt. Helsingborg tippade jag inför säsongen som den största utmanaren till Djurgården om SM-guldet men icke längre, som bäst silver.

När det gäller Stockholmslagen är det inte helt oväntat Djurgården som är bäst. Hammarby och AIK ligger pinsamt långt ned i tabellen. Det gör förvisso vi också, men vi kommer att avancera. Vi kommer känna segerns sötma och avnjuta champagne ur Lennart Johanssons pokal.

9. Hammarby IF

När jag tittar på den allsvenska tabellen lägger jag märke till att Skåne och Göteborg verkar vilja vara med i striden om att kallas för "fotbollens huvudstad". Till en början tänker jag att det ser mörkt ut för Stockholm och Bajen, men när jag tar fram förra årets tabell och jämför med årets, så är det ,förutom Landskrona, samma lag i toppskiktet efter nio omgångar. (I en annan ordning, bör tilläggas).

Vad Bajen behöver göra för att klättra är att ha tålamod och kanske visa lite mer jävlaranamma. Då kan vi passera bönderna i tabellen. Så alla i Skåne och Göteborg: Titta mot himlen ungefär vid lunch den sjunde augusti då är vi högt ovanför er på väg till Champions Leauge-kvalet! Nu undrar ni förstås hur allsvenskan slutar? Ni kommer nog att känna igen det här men jag säger det ändå: titta mot toppen av tabellen sent i höst, då är vi högt ovanför er, på väg till nästa års Champions League-kval!

11. AIK

Så jävla skönt. Nu är det dags, hissa seglen för nu går färden vidare i en rasande takt. Lagrell, korka upp champagnen i hamn för så snart säsongen är slut så står vi där!

"Nordin, Nordin, Krister Nordin". Sången ekar i de norra delarna av stan. Alla talar om honom, trots den påtagliga risken för att bli tjatig, gör jag som alla andra. Denna återvändare är det starkaste argumentet i Fotbollssverige för att mina drömmar inom loppet av några månader ska komma att omvandlas till verklighet. För den här mannen tillför det som tidigare saknats i vårt svartgula lag. Jag menar då allt det som är synonymt med en fighter av Krilles kaliber.

Han tillför den jävlar anamma som kan bli vändningen för besättningen på den för bara några dagar sen nästintill kantrande kajutan. Bäst i danska ligan, VM-spelare om det inte vore för svenskfotbolls framåtseende tankar gällande uttagning av truppen, en spelare fylld med rutin OCH - framför allt mål på två matcher. Även Gary är som bekant tillbaka, toppformen är inte nådd än, men oavsett vad guldgossen presterar på planen tillför han grabbarna otroligt mycket, han är oumbärlig för oss i dagsläget.

Se upp landsmän, Sveriges bästa lag ska återigen visa klassen.

Erik Thulin

ARTIKELN HANDLAR OM