Mattias Asper till Malmö FF

FOTBOLL

Målvakten lämnar turkiska Besiktas och återvänder till allsvenskan

Årets fotbollsmålvakt i Sverige 1998 och 1999, Mattias Asper, har skrivit kontrakt med Malmö FF.

Efter två tunga år på bänken i spanska ligan kan Asper göra MFF-debut redan i söndagens allsvenska hemmamatch mot GIF Sundsvall.

- Jag är helnöjd. MFF är en klubb i framgång och jag är väldigt glad att min situation äntligen har löst sig, sade Mattias Asper vid måndagens presskonferens på Malmö Stadion.

Asper har haft en jobbig tid i Spanien och Turkiet. Nu kommer han hem till Sverige för att spela med Malmö FF.

Kontraktet med MFF löper över fyra och ett halvt år, och innebär att Asper bryter sitt fyraåriga kontrakt med spanska Real Sociedad.

De senaste två åren i Spanien har varit tunga för 28-årige Mattias Asper, som inte fått spela mer än tio matcher.

Under våren var han utlånad till turkiska Besiktas, där han fick stå tillbaka för norske landslagsmålvakten Thomas Myhre.

- Jag har varit ganska nere som människa ett tag, men sedan har jag rest mig igen. Nu hoppas jag på en nystart här i Malmö, säger Asper till TT.

Mattias Asper kommer ursprungligen från Mjällby AIF. 1998 gick han till AIK och samma år förde han klubben till SM-guld. Asper spåddes då en lysande målvaktskarriär, inte minst i landslaget där han hann spela några matcher.

Men bänkningarna i Spanien och Turkiet tog hårt och kostade honom hans landslagsplats den gången. I dag säger Asper att han inte givit upp hoppet om en ny chans i blågult.

- Liksom alla andra spelare vill jag självklart spela i landslaget. Men nu gäller det först och främst att ta plats i MFF:s startelva.

Hur det blir med den saken har Malmö FF:s tränare Tom Prahl inte tagit ställning till ännu. Nyförvärvet Asper ska vara spelklar till hemmamatchen mot GIF Sundsvall söndagen den 14 juli. Men samtidigt har nuvarande förstemålvakten Lee Baxter storspelat.

- Det får bli en naturlig konkurrenssituation mellan dem båda. Det är positivt att få en toppmålvakt som Mattias, men vi kommer inte att kasta bort Lee för det, säger Prahl.

aftonbladet.se-TT

ARTIKELN HANDLAR OM