Völler ryckte in och gör succé

"Jag ville inte bli tränare"

SEOUL.

Tyskland var sänkt, Lothar Matthäus hade slutat och den nye förbundskaptenen avslöjades som kokainist.

Då ryckte Tant Käthe in.

Och han som inte ens ville bli fotbollstränare.

?

Rudi Völler.
Rudi Völler.

Det finns fotbollsspelare som lever ett helt liv utan att folk egentligen lägger märke till dem. I det allmänna medvetandet beskrivs de, i bästa fall, med omdömen som inte är mer kontroversiella än ”högerback” eller ”kompetent”.

Sedan finns det andra.

Som Rudi Völler.

Han föddes i Hanau, är gift med Sabrina och har tre barn, gillar film och att läsa böcker. Och alla har en åsikt om honom.

I likhet med Sven-Göran Eriksson kallar han Rom för ”hemma” efter åren som först sågad, sedan hyllad forward i Roma. I likhet med Svennis har han också fått höra en del om sin frisyr.

I Rom kallades Rudi (eller Rudolf, som han döptes till) för ”Den grå vargen” men hemma i Tyskland kallar de honom för ”Tant Käthe”. Det krulliga grå hårsvallet har blivit Rudi Völlers adelsmärke, och han har gjort klart att han inte har för avsikt att ta en snabbkurs i David Beckhams stylingskola.

Völler är Völler

Völler är Völler, helt enkelt.

Det räcker långt.

På 80-talet fanns det få anfallare i världen med ett högre anseende. Völler debuterade i landslaget 1982, han vann skytteligan med Werder Bremen, blev utlandsproffs i Roma och Olympique Marseille, och fick till slut sin stora titel med Västtyskland 1990 – ett VM-guld. Rudi gjorde tre mål på fem matcher, men hans mest uppmärksammade insats var något annat.

Inte målspottandet.

Utan spottandet.

I första halvlek av åttondelen mot arvfienden Holland sa Völler något till Frank Rijkaard, Hollands motor, som svarade med en spottloska rakt i ansiktet. Völler spottade tillbaka, båda åkte ur och Västtyskland gick vidare. Efter matchen tryckte holländska fans upp t-tröjor med trycket:

”Rijkaard gjorde det för oss alla”.

Rudi Völler kommer, med andra ord, aldrig bli holländsk förbundskapten.

Tränade två lag samtidigt

Han skulle egentligen inte bli tysk kapten heller.

– Jag ville aldrig bli fotbolls-tränare, sa han för ett år sedan.

Så dags hade han två tränarjobb.

Samtidigt.

När han slutade som spelare den 1 juli 1996 fick han jobb som talangscout för Bayer Leverkusen. Fyra år senare var han huvudtränare, och ett ögonblick efter det var han tysk förbundskapten.

Fantastiske Völler fick rycka in när Cristoph Daum, den tänkte kaptenen, åkt dit för kokainmissbruk och umgänge med prostituerade.

’Kaiser Franz’ kritiserar

– Völler är rätt man att leda Tyskland in i framtiden, sa Franz Beckenbauer.

Sedan dess har Beckenbauer kritiserat landslaget i parti och minut, och när Tant Käthe tog med sig sitt lag till Japan och VM så trodde ingen att de hade något där att göra.

Det hade de.

– Vi har ett väldigt ungt lag, jag är mycket stolt över de unga spelarna som kommit fram, sa Völler i fredags.

Då hade utdömda Tyskland tagit sig till semifinal för första gången på tolv år.

Målspottaren från Hanau slog till när ingen anade det.

Precis som förr.

Simon Bank

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.