”Vi vägrar betala”

avOskar Månsson

Polisen ställer miljonkrav – då förklarar AIK krig: Är fel på så många sätt

Foto: Foto: FELIPE MORALES, SCANPIX
BIlderna vi vant oss vid Publikskandalerna har avlöst varandra under årets allsvenska. Nu tvingas de klubbar som drivs som aktiebolag betala polisnotan själva.

Polisen ska ta betalt för sina insatser i samband med hockey- och fotbollsmatcher för klubbar som bedrivs som aktiebolag.

Men AIK Fotboll vägrar att betala en endaste krona.

– Vi kommer att processa i alla instanser, säger ordföranden Johan Strömberg.

En miljon kronor. Så mycket kan polisnotan landa på för en ”högriskmatch” mellan till exempel AIK och Djurgården i allsvenskan. Och det är klubbarna som ska stå för kalaset, enligt Stockholmspolisens nya tolkning av ordningslagen.

”Inget att diskutera”

I går hölls en presskonferens där polisen förklarade varför man bestämt att klubbar som drivs som aktiebolag ska betala för insatserna.

– Konsekvensen är att lagen säger att vi ska ta betalt av aktiebolaget, inte den ideella föreningen. Då är vi där. Det finns inte utrymme att diskutera det mer, säger Christian Agdur, chef för den operativa avdelningen.

Men förslaget stöter på massiv kritik från många håll. En av många som är upprörd är Johan Strömberg, ordförande i AIK Fotboll.

– Vi kommer inte att betala, slår han fast.

– Vi kommer att gå på offensiven. Exakt hur vi kommer att göra för få se men vi kommer att överklaga alla beslut, processa i alla instanser.

Varför är beslutet fel?

– Det är fel på så många sätt. Till att börja med är det felaktigt att det bara drabbar AB-klubbarna. Även om de andra klubbarna på papperet är ideella föreningar så finns det olika bolag och konstruktioner runt dem som också är vinstdrivande.

”Drabbar fler”

– Och att vi är vinstgivande? Tja, vi har väl bara gått hundra miljoner back under tio senaste åren. Med den här logiken är det bara en tidsfråga innan det drabbar alla evenemang, Göteborgsvarvet, Vasaloppet, Stockholm maraton eller vad det nu kan vara.

För knappt ett år sedan utsågs Per Unckel (M) till samordnade för huliganfrågor, men utredningen hann aldrig bli färdig – Unckel gick bort i somras till följd av sin cancersjukdom. Nu vill Strömberg ha en ersättare på plats så fort så möjligt.

– Det är hög tid att de utser en ny utredare. Någon som inser problematiken i det här.

ARTIKELN HANDLAR OM