– Det är bara sex meter till sidlinjen

Av: Johan Linderstam

Publicerad:

Stockholmarenan växer fram – och fokuserar på publikens närhet

1 av 15 | Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Våren 2013 ska Stockholmsarenan stå klar.

Det är mycket som ännu är oklart med Stockholmsarenan.

Vilka som kommer spela där, om bygget kommer hålla budget, vilken färg stolarna ska ha.

Men några saker är säkra.

Det kommer bli en modern arena  – och den kommer kosta därefter.

Om ett och ett halvt år ska Stockholmsarenan stå klar och det är mycket kvar att göra.

Området är nu en enda stor byggarbetsplats och skelettet till arenans fundament är i dag knappt halvklart.

Ska ta 30 000

Men mycket har också skett på ett drygt år.

I mitten av förra sommaren var området helt orört och mindre än tre år senare ska den stå redo för 30 000 åskådare och – om man ska tro arenans projektchef – sätta publiken i fokus.

– Det är bara sex meter från läktaren till sidlinjen på långsidan och tio meter på kortsidan. Det är mindre än de krav som finns från Fifa, men det var andra regler när vi började bygga och det är de reglerna som gällde tidigare vi måste anpassa oss efter. Det betyder att det kommer bli en otrolig närhet till planen, säger Ted Mattsson.

Kostar 2.7 miljarder kronor

Vi tvingas flytta på oss när en lastbil med fyra enorma betongplattor ska in på byggarbetsplatsen. Totalt ska 19 000 likadana bitar på plats, men bara fyra kan forslas åt gången på grund av deras omfattande vikt.

Att det är ett rejält projekt är omöjligt att ta miste på och att kostnaden för bygget är budgeterat till 2.7 miljarder kronor säger en hel del.

– Varför det är så dyrt? Det är helt enkelt så mycket det kostar att bygga en sådan här arena, säger Madeleine Sjöstedt, kultur och finansborgarråd.

Skattebetalarna ska enligt planen dock inte belastas för kostnaden, enligt budgeten finansieras bygget bland annat av intäkter som kommer från försäljning av mark och byggrätter i Globen-området.

Hammarbys hemmaplan

Men ett flertal andra frågor saknar fortfarande svar. Att Hammarby Fotboll kommer göra Stockholmsarenan till sin hemmaplan är redan klart, men var AIK kommer spela i framtiden är det inte. Ett alternativ är Swedbank Arena som samtidigt byggs i Solna, ett annat är Stockholmsarenan.

I så fall är det troligt att de inte vill ha samma färg på stolarna som Hammarby. Vilken färg det kommer bli är nämligen inte heller spikat i dagsläget, och om frågan om färg nu tycks trivial lär den inte vara det för alla.

– Hammarby vill ha gröna och vita stolar. Varannan grön, varannan vit, säger Simon Rothstein Frankander, pressansvarig vid idrottsroteln i Stockholms stad, med ett leende.

– Men det kanske inte faller alla andra i smaken.

Publicerad: