Officiellt: Simon Thern klar för ”Peking”

Av: Emil Carlsvärd

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

Sportbladet avslöjade i helgen att Simon Thern och IFK Norrköping var nära förestående en övergång.

Nu har klubben själva bekräftat affären på en presskonferens som hölls under måndagen.

– Jens (Gustafsson) har en väldigt bra idé hur jag ska användas. Han vill bryta de typiska Svenska Fotbollförbundet-ramarna med det klassiska 4-4-2, vilket är något som tilltalar mig, säger Thern på presskonferensen.

I fredags kunde Sportbladet avslöja att Therns holländska klubb Heerenveen och IFK Norrköping i stort sett var överens om en övergång för mittfältaren.

Nu har förra årets tabellsexa bekräftat affären. Simon Thern, 25, är klar för IFK Norrköping - och är därmed klubbens femte nyförvärv den här vintern.

– Simon är en spelare som vi har följt länge. Både under hans tid i HIF och Malmö FF, men även därefter i Heerenveen och AIK. Han är alltså en spelare vi scoutat en längre tid. Han har egenskaper som vi tycker är väldigt viktiga för oss. Hans snabbhet, hans mod att avancera förbi motståndare och vilja att hjälpa till i offensiven. Det är egenskaper som passar bra in i Norrköping och filosofin som vi haft, har och kommer fortsätta att ha, säger tränaren Jens Gustafsson under presskonferensen.

Enligt tidigare uppgifter har ett flertal klubbar, däribland Malmö FF, IFK Göteborg och Östersund, varit på jakt efter Thern.

”Något som tilltalar mig”

– Jag hade lite olika alternativ, och hade hamnat i en situation där jag kände att jag behövde komma till något nytt ställe. Norrköping är en storklubb, men med mer trygghet och inte med samma tryck som hos de allra största klubbarna - med dess supportrar och allt runtomkring, säger Thern och fortsätter:

– Jens har en väldigt bra idé hur jag ska användas. Han vill bryta de typiska Svenska Fotbollförbundet-ramarna med klassiska 4-4-2, vilket är något som tilltalar mig.

Tiden i Holland är inget han vill kommentera närmare under presskonferensen.

– Det fungerade bra till en viss period, men vi behöver inte prata så mycket mer om det. Jag hade mer och ge än jag fick visa. Även om jag inte är lastgammal än, så har jag varit med ett tag. Ambitioner för större ligor än allsvenskan finns fortfarande, men nu ska jag hjälpa Norrköping så gott jag kan. Jag har en stor tro att vi kan vara med hela vägen, säger mittfältaren.

Thern tror samtidigt inte att hans nya klubb kommer stå i vägen om erbjudanden skulle infinna sig i framtiden.

”Hoppas lyfta till nivåer jag inte haft tidigare”

– Jag tror inte Norrköping kommer stå i vägen om det kommer erbjudanden som kan komma att utveckla mig. Men nu pratar vi många år framöver. Nu hoppas jag lyfta till nivåer som jag inte haft tidigare. Det är viktigt för mig att spela och utvecklas innan jag får gå i pension, säger han.

Senaste tillskottet blir Norrköpings femte nyförvärv den här vintern.

– Vi har jobbat på bra under en längre tid. Men det är inte här vi blir bättre, utan det är på träningsplanen. Vi ska jobba stenhårt där, vi har lagt en bra grund för att det ska kunna ske, säger tränaren Jens Gustafsson.

(Fråga från presskonferensen) Har ni tankar om SM-guld?

– Vi har en trupp som ska vara med där, så kan jag säga, säger tränaren.

Simon Thern har tidigare spelat i Helsingborgs IF, Malmö FF och AIK - där han var på lån under förra säsongen. Han har tre SM-guld på meritlistan, ett i HIF och två i MFF, och kommer alltså närmast från Heerenveen dit han flyttade 2015. Kontraktet med den holländska klubben löpte fram till sommaren.

Enligt Sportbladets uppgifter är avtalet med Norrköping skrivet över tre år.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.