”Det Zlatan sagt är inte sant”

avMartin Tolén

Foto: BILDBYRÅN
”MFF-pappan” Stefan Winqvist, jobbat som säkerhetsdelegat och allsvensk domare, slår nu ifrån sig anklagelserna att han låg bakom det brev som ville få bort Zlatan från Malmö.

Zlatan Ibrahimovic hävdar att en polis ville få honom utslängd från Malmö FF.

Nu träder den utpekade polisen fram och ger sin version.

– Det Zlatan sagt är inte sant, säger Stefan Winqvist, 70, till Kvällsposten.

Zlatan Ibrahimovic, 36, berättade i en ny dokumentär om den rasism och särbehandling han menar följt honom genom karriären.

Anfallsstjärnan pekade bland annat på en specifik händelse under tiden i Malmö FF där Zlatan blev tacklad av en lagkamrat på träning och svarade med att slå till kamraten.

– Hans pappa var polis och skrev ett brev till klubben och krävde att klubben skulle kasta ut mig. Han ville få bort mig. Och han gav brevet till alla spelare i laget. Kan du föreställa dig hur jag kände mig? Jag kände mig som att jag inte passade in med dem. Ungefär som ett svart får, sa Zlatan i dokumentären ”Min mörka sida”.

En händelse som även bekräftades av Zlatans tränare från juniortiden, Ola Gällstad:

– Det var ju allvarligt mot Zlatan för han blev ju på något sätt förd bakom ljuset innan ledarna fick reda på det, sa Gällstad.

”Är jag helt oskyldig till”

Men nu träder den utpekade polisen och pappan fram.

Stefan Winqvist, 70, är pappa till Marcus – som var den Zlatan slog till under en träning – och vill nu rentvå sitt namn.

– Jag förstår att det finns en risk när jag går in och har synpunkter på en nationalikon, en makthavare som har varit kapten i landslaget. Men jag står för vartenda ord jag säger nu, säger Stefan Winqvist till Kvällsposten.

Foto: Krister Hansson / AFTONBLADET

Enligt Winqvist fanns det en skrivelse och namnlista för att få Ibrahimovic utslängd, men det var inte han som låg bakom den.

– Jag var på en konferens samma dag som ni publicerade den artikeln och då kom det fram en kille med ett urklipp och frågade "Stefan, är det du?". Folk som inte har med fotboll att göra kommer och frågar. Då förstår man lite grand omfattningen. Andra som var inblandade borde ha informerat honom om att det var någon annan som kom med den här skrivelsen, för den här är jag helt oskyldig till, säger han.

”Jag är inte ute efter Zlatan”

Winqvist har, utöver polisyrket, även arbetat säkerhetsdelegat och fotbollsdomare på elitnivå (dömde allsvenskan mellan 1985 och 1989).

Efter det fick han frågan av Malmö FF att bli domarvärd och ge spelarna regelutbildning där Zlatan var en av spelarna han utbildade.

– Jag är inte ute efter Zlatan, jag är bara ute efter upprättelse för mig själv. Det känns väldigt jobbigt att jag ska målas upp som rasist, säger Stefan Winqvist.

De har vunnit Guldbollen mer än en gång 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM