’Bättre att föda själv än att bli hatad i Sverige’

Sofie Granqvist berättar om tuffa tiden under VM

avMartin Tolén

FOTBOLL

I somras var det Sveriges mest omdiskuterade mage.

Nu berättar Sofie Granqvist, Andreas Granqvist fru, om graviditeten som hela Sverige pratade om.

– Det var bättre att bli älskad och föda själv än att bli hatad av hela Sverige, säger hon i Mamapodden.

Mitt i de svenska VM-framgångarna i somras handlade mycket om Sofie Granqvist.

Andreas Granqvist fru blev gravid i oktober och var därmed höggravid mitt under sommarens fotbolls-VM.

– Jag åkte till Italien för den här klassiska kvalmatchen och när jag är gravid svimmar jag väldigt lätt. Så på vägen till Italien svimmade jag på planet och bara kräktes rakt ut över hela mig själv. Folk runtomkring mig på planet trodde ju att jag var full eller hade druckit för mycket, men jag fick snyggt berätta att jag var gravid, säger Sofie Granqvist i Mamapodden och fortsätter:

– Vi förstod när vi började räkna lite smått att det här blir nog en liten VM-bebis. Som vanligt hade vi tajmat in allt superdåligt. Redan då började vi planera för att det här får jag göra själv, så vi började förbereda och strukturera upp det vem jag skulle ha med mig. Det blev ju väldigt stort med min förlossning, folk fick reda på det och började undra: ”Han ska få barn mitt i VM, kommer Andreas att lämna VM?” Men jag var rätt tydlig med att ”stanna kvar, jag löser detta”.

Sofie och Andreas Granqvist

”Ledsen för Andreas skull”

För med tanke på avståndet mellan hemmet i Helsingborg och VM-matcherna i Ryssland var det mer eller mindre omöjligt för den svenske lagkaptenen att resa hem för att närvara vid sin dotters födsel utan att missa någon VM-match.

I stället fick paret Granqvists granne följa med Sofie Granqvist till BB när det var dags.

Och en torsdagskväll, mindre än två dagar före Sveriges VM-kvartsfinal mot England, gick vattnet samtidigt som Andreas Granqvist låg i en säng i Ryssland och förberedde sig för match.

– Största skillnaden med att Andreas inte var där var att inte kunna se honom och hur han reagera. Jag är inte ledsen, men jag är ledsen för Andreas skull som inte kan säga till Mika: ”Jag var där när du föddes”. Men det är hans förlust, lite. Så jag var mest ledsen att han missade den häftiga grejen att få upp barnet och se vem det är som har gömt sig i magen i nio månader, säger Sofie med gråt i rösten.

”Försökte bryta sig in på BB”

Den svenske lagkaptenen fick följa fruns förlossning på sms, men när dottern (som heter Mika) väl var född fick Andreas Granqvist för första gången se sin dotter via Facetime.

– Då låg Andreas i sin säng i Ryssland med tårar i ögonen och bara: ”Jag måste sova nu. Vi har förberedelse för matchen i morgon”. Man såg på honom att han så gärna ville vara där, men han var ju ändå med på ett sätt. Men det var bättre att bli älskad och föda själv än att bli hatad av hela Sverige, säger Sofie Granqvist.

Hon berättar även om uppståndelsen som blev enorm.

Stora blomsterbud sändes till Sofie och efteråt stannade människor utanför familjen Granqvist hus för att ta bilder på blomsterarrangemanget medan hon satt och ammade bakom neddragna persienner.

– Det blev mycket större än vi någonsin kunnat tro. Det var journalister som försökte bryta sig in på BB och vi var på tidningsomslag i England och nyheterna i Kanada. Så det var helt galet när jag bara ville vara i min bubbla.

ARTIKELN HANDLAR OM