Stängs av efter jätteskandalen

Anklagas för våldtäkt och sexuella trakasserier

avMartin Tolén

FOTBOLL

Personer inom det afghanska fotbollförbundet anklagas för sexuella trakasserier och flertalet våldtäkter.

Nu stängs sex personer i landets fotbollsförbund av, skriver The Guardian.

– Vi har utsett en kommitté som ska reda ut hur mycket sanning det finns i dessa påståenden, säger förbundets talesperson Jamshid Rsooli.

I förra veckan kom uppgifter om att både Fifa och Afghanistans regering utreder det afghanska fotbollsförbundet.

Anledningen är att flera spelare i damlandslaget uppges ha blivit sexuellt utnyttjade och trakasserade av tränare och ledare i fotbollsförbundet.

Bland de anklagade finns förbundets president Keramuddin Keram som uppges ha trakasserat spelare i ett sovrum på hans kontor och sett till att det endast går att öppna dörren till sovrummet med hjälp av hans fingeravtryck. Han uppges ha stängt in flera spelare i sovrummet.

– Presidenten i AFF (Afghanistans fotbollsförbund) och några andra tränare våldtar och trakasserar kvinnliga spelare, sa förre landslagsspelaren Khalida Popal, enligt The New York Times.

Beskedet: Sex personer avstängda

Och nu kommer beskedet att sex personer i landets fotbollsförbund har stängts av.

Bland de som är avstängda i väntan på att fotbollsförbundets egen utredning finns presidenten Keramuddin Keram.

– Vi har utsett en kommitté som ska reda ut hur mycket sanning det finns i dessa påståenden, säger förbundets talesperson Jamshid Rsooli enligt The Guardian.

Beslutet har tagits emot med en lättnad inom damlandslaget.

– I flera år har jag fått höra hur kvinnorna blir behandlade i Afghanistan, sett och hört desperationen i våra spelares röster. Jag har sett hur de här männen har förstört banden, tilltron och enigheten som de här kvinnorna har byggt upp genom lagarbete. För varje steg vi tog framåt tvingades vi ta ett steg tillbaka i händerna på de här männen, säger damlandslagets tidigare förbundskapten Kelley Lindsey.

ARTIKELN HANDLAR OM