Zlatans ras – petad från listan

Svenske stjärnan inte med bland världens hundra bästa

avPer Bohman

Han har alltid varit given.

Men nu är Zlatan Ibrahimovic för första gången petad från ansedda The Guardians lista över världens 100 bästa fotbollsspelare.

Svensken hamnar först på en... 117:e plats.

Sedan 2012 rankar The Guardian årets 100 bästa spelare. Tidningen har en jury med flera hundra före detta elitspelare och experter från 69 länder som gemensamt röstar fram listan. Sportbladets Johanna Frändén är en av fotbollsjournalisterna som är med på listan.

Trea på listan 2013

Zlatan Ibrahimovic har abonnerat på en plats högt upp på listan sedan 2012. Första året rankades han som femma och berömdes för det första året i PSG och den fantastiska cykelsparken mot England på Friends Arena.

Året efter, 2013, nådde svensken sin hittills högsta nivå och placerades som trea i världen. Bara Lionel Messi och Cristiano Ronaldo ansågs bättre. 2014 sjönk Zlatan till en 13:e plats, men hyllades för att han 33 år gammal vann den franska skytteligan.

Foto: Ringo H.W. Chiu / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Zlatan Ibrahimovic

Flög upp igen

2015 flög han upp högre på listan igen. Zlatan placerades som sjua och berömdes för sitt sätt att bära både PSG och det svenska landslaget på sina axlar. 2016? Nummer 20 av 100. Första säsongen i Manchester United var en succé och höll alltså fortsatt Zlatan högt upp på listan.

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Zlatan gjorde succé i United tillsammans med Mourinho.

2017 blev det ett rejält tapp. Zlatan sjönk hela vägen ner till plats 60. Det var framför allt skadeproblematiken som ledde till tappet, rapporterar juryn.

Petas helt från listan

2018 då? Det är faktiskt första gången Zlatan helt petas från den ansedda listan. De många målen för Los Angeles i MLS räcker inte till i konkurrensen och svensken hamnar alltså utanför topp 100. The Guardians fotbollschef Marcus Christenson berättar att Zlatan hamnade först på 117:e plats över världens bästa spelare.

Vem som vann? Real Madrids Luka Modric. Därefter följer Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Kylian Mbappé och Mohamed Salah i tur och ordning.