Håller Mourinho på att tappa tålamodet?

Foto: TT

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

”De betedde sig barnsligt i båda straffområdena” utbrast José Mourinho efter de tappade poängen mot Leicester.

Portugisen har aldrig förlorat den inhemska ligan under sitt andra år i en klubb – nu kan han bara se på när Pep Guardiolas City travar allt längre bort i periferin.

Håller tränaren på att tappa tålamodet med Manchester United?

2–1-ledning, en man mer och bara stopptid kvar.

José Mourinho brukar vara hyfsad på att dölja sina känslor (i alla fall enligt honom själv) men när mittbacken Harry McGuire drar in kvitteringen med enbart sekunder kvar har portugisen svårt att hålla sig lugn. Ett tafatt Manchester United lyckas för en gångs skull inte hålla tätt hela vägen och tvingas åka från Leicester med två poäng mindre.

13 vinster, 3 oavgjorda och 3 förluster. Vid första anblick är Mourinhos facit i klubben inte dåligt, bara inte tillräckligt bra. Anledningen stavas förstås Manchester City som spelar i en egen division den här säsongen. 55 poäng efter 19 spelade omgångar är nytt rekord i Premier League. Samtidigt finns det en utpräglad myt att Uniteds 42 poäng hade räckt till förstaplatsen vilken annan säsong som helst. En sanning med viss modifikation, i själva verket ligger medelsnittet på 44 poäng. 42 hade endast räckt till topplacering under 9 av ligans totalt 25 spelade säsonger.

Har alltid vunnit under sitt andra år

Det här vet förstås José Mourinho. Portugisen stannar aldrig länge i klubbar men brukar (oftast) leva upp till de höga förväntningarna. Faktum är att han aldrig har förlorat den inhemska ligan under sitt andra år. Med en halv säsong kvar att spela ser det ut som att sviten kommer brytas 2018.

Foto: TT

Att vara manager i Manchester United är ett av världens tuffaste arbeten i fotbollsbranschen. David Moyes och Louis van Gaal försökte båda axla den omöjliga uppgiften att ersätta Sir Alex Ferguson, utan att någonsin vara i närheten av att lyckas. Mourinho var inte heller speciellt framgångsrik förra säsongen, men räddade upp mycket i och med Europa League-titeln. I år inledde United på ett strålande sätt och radade upp vinster och framför allt mål. Vissa sa till och med att underhållningen som laget visade upp på Old Trafford påminde om det gamla goda United. Så som det ska vara.

Därefter hände något. Det är givetvis svårt att peka på exakt när det gick snett, men superdefensiven borta mot Liverpool, skadan på Paul Pogba och allt färre mål bidrog troligtvis till de förödande poängtappen.

Påminde om sista dagarna i Chelsea

Åter till Leicester och King Power Stadium. Mourinho snörpte med munnen på det där Mourinho-viset innan han delade ut en rejäl känga till sina spelare:

– Vi blir straffade för våra misstag. Spelarna visar ingen mognad. (Chris) Smalling hade skadekänningar i slutet av matchen och då flyttade Leicester upp Maguire i anfallet, men mina spelare reagerade inte på det och gjorde inga justeringar i försvarsspelet. De betedde sig barnsligt i båda straffområden.

Utspelet har fått engelsk media att börja viska. Håller Mourinho på att tappa tålamodet? Det påminde trots allt en del om en liknande situation för ungefär två år sedan. Då förlorade tränaren mot Leicester, men med Chelsea (0–2).

Foto: TT

– Hela förra säsongen gjorde jag ett fantastiskt jobb. Jag tog dem till en högre nivå än de egentligen är. Den här säsongen är vi så dåliga, av någon anledning, inte alla men... När några av dina spelare inte kommer upp i den nivå de är kapabla till är det svårt, sa Mourinho då.

– Vi släpper in två mål, det är oacceptabelt för mig. Jag vet att en av mina bästa kvaliteter är att läsa spelet för mina spelare, att läsa motståndarna och de här två målen är väldigt svåra att acceptera. Jag känner att mitt jobb blev förrått.

Två dagar senare lämna portugisen Chelseas träningsanläggning för sista gången.

Måste stoppa succélaget Burnley

Det finns givetvis en del skillnader nu gentemot sista tiden i Londonklubben. Den viktigaste är att Manchester United trots allt ligger tvåa i en liga där det känns som att fler lag än någonsin aspirerar på topp fem. Frågan är bara hur Mourinhos utspel efter den senaste matchen togs emot av spelarna. Tappar en tränare omklädningsrummet brukar det oftast vara kört i det långa loppet.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det svänger snabbt i fotboll. Stabil vinst mot Burnley under annandagen och sandstormen över Old Trafford lär försvinna lika fort som den kom.

Men vad händer egentligen om Citys dominans fortsätter? Vad händer om Pep Guardiola lyckas bygga en dynasti likt Ferguson gjorde i United? Då lär Mourinho säkerligen till slut tröttna.

Där är vi dock inte än. Härnäst ska portugisen försöka tysta succétränaren Sean Dyche, som stod för ett ytterst ödmjukt uttalande i våras:

– Jag är bara speciell eftersom jag har rött hår, till skillnad från 95 procent av världens befolkning, sa Dyche och tillade:

– Jag är inte ”The Special One”. Det är bara José Mourinho som är det.

Världens 10 dyraste trupper 00:30

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM